A fákon hagyta a névjegyét

2019.06.13. 08:31

„Egy ismerősöm említette, hogy él egy hód Sóstón, de nem hittem neki”

Olvasónknak köszönhetően immár teljesen biztos, hogy hód költözött Sóstóra.

A napokban lencsevégre kapták a Sóstón felbukkant hódot

Fotó: Hegedűs Zsuzsanna

A kontinens legnagyobb rágcsálója vetette ki hálóját Sóstóra. Tavaly az Érpataki-főfolyás mellé költözött a hód, most azonban Nyíregyháza egyik kedvelt övezetében, Sóstón hagyta ott névjegyét.

Eltűnt, majd újra megjelent

Nemrégiben olvasói leveleket kaptunk, fotókkal gazdagítva: a képek Sóstón készültek, és kérgüktől megfosztott fatörzseket örökítettek meg. Akkor sokakban felmerült, hogy mindez egy hód műve lehet, de senki sem látta az állatot – egészen múlt hét csütörtökig, amikor Hegedűs Zsuzsanna egy kora esti séta alkalmával nemcsak találkozott vele, de le is fotózta. – Egyáltalán nem tapasztaltuk, hogy félénk lett volna, sőt. Amikor a barátnőm kutyája közelebb ment hozzá, akkor sem riadt meg. Korábban az egyik ismerősöm említette, hogy él egy hód Sóstón, de nem hittem neki, egészen eddig a pillanatig.

Ifj. Dankó Mihály lapunknak elmondta: a tavon horgászók is észlelték a hód jelenlétét, igaz, nekik nem sikerült megörökíteniük. – Főleg este és éjszaka hallható, ahogy rágja a fák kérgét, nagyon hangos, de a halakat nem zavarja, sőt: a kidöntött fákat búvóhelynek használják. Amikor tavaly a Keleti-főcsatorna tiszai befolyásánál voltak hódok, annyira megrágták a fákat, hogy veszélyessé váltak, és néhányat ki is kellett vágni közülük.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában