Mentorprogram

2019.06.25. 18:12

Egyetemi hallgatók mentorálják majd a kisdiákokat

Hazai és nemzetközi kutatások is igazolják, hogy a kistelepüléseken élő fiataloknak szükségük van arra, hogy valaki megmutassa nekik: van élet és lehetőség a lakóhelyük határain túl, illetve hogy a képességeiket kihasználva sokra vihetik.

Fotó: Dodó Ferenc

Az eredmények azt mutatják, hogy ha ezt egy mentorprogram keretében végzik, a fiatalok tanulmányi eredményei akár 15–20 százalékkal is javulhatnak: olyan, mintha az egyes tárgyakat 2–3 hónappal tovább tanulnák.

Távol a lehetőségektől

Ezek ismeretében hozta létre az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM), valamint az Emberi Erőforrások Minisztériuma a Tanítsunk Magyarországért programot, amelynek keretében a következő tanévtől mintegy 1200, a munka és továbbtanulási lehetőségektől távoli kistelepülésen élő 7. osztályos kisdiákot mentorál majd az a több mint 300 egyetemi hallgató, aki sikeresen elvégzi az erre hivatott kurzust a programban résztvevő négy egyetem egyikén – ezek között van a Nyíregyházi Egyetem is.

Dr. György László, az ITM gazdaságstratégiáért és szabályozásért felelős államtitkára kedden a Nyíregyházi Egyetemen előbb a diákokat, majd a kereskedelmi és iparkamarában a vállalkozókat tájékoztatta a programról.

Közös ügy

– A mentorok feladata, hogy megmutassák a mentoráltjaiknak a lakóhelyükön túli világ izgalmait és lehetőségeit, és hogy segítsék őket abban, hogy képesek legyenek kihozni magukból a maximumot. A program négy pilléren nyugszik – egyetemi, középiskolás, HÖK, illetve vállalati –, és azért, hogy sikeres lehessen, két dologban kérnénk a vállalkozások segítségét – mondta a tájékoztatón részt vevő cégvezetőknek.

– Egyrészt abban, hogy nyissák ki a kapuikat a diákok előtt, és élményszerű, interaktív foglalkozások keretében mutassák meg nekik egy-egy szakma szépségeit és ezzel azt, hogy milyen lehetőségek állnak előttük. A másik terület, ahol számítunk rájuk, az a mentorok premizálási költségeinek fedezése. Szeretnénk ugyanis célprémiumot adni az egyetemistáknak akkor, ha a mentoráltjaik fejlődnek – ha javulnak a tanulmányi eredményeik, ha felveszik őket egyetemre, főiskolára, vagy ha el tudnak helyezkedni –, ám ehhez forrásokra van szükség. Ez egy közös ügy, hiszen az érintett fiatalok potenciális munkavállalók, akik a munkaerőhiánnyal küzdő cégeknek már középtávon is nagy segítségükre lehetnek – tette hozzá az államtitkár.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában