tőtött árdé

2019.06.18. 15:14

Gasztrotudorok a múzeumfaluban

Emlékbe csoportkép is készült a fiatalokról

A múzeumfalu egyik hangulatos portáján gasztronómiai foglalkozáson vettek részt a napokban a Nyíregyházi Ridens Szakgimnázium, Szakközépiskola, Szakiskola, Készségfejlesztő Iskola és Kollégium hagyományőrző gasztrotudorai. A fül számára egy kicsit idegenül cseng a „gasztrotudor” kifejezés. Vajon honnan ez a szokatlan szóösszetétel?

Megelevenedett a régmúlt

– A Nemzeti Tehetség Program keretében az innovatív tanulási környezet kialakítását segítő hazai programok támogatása alapján huszon­nyolcan végzünk műhelymunkát, így lettünk gasztro­tudorok. A szerteágazó program részeként a régmúlt idők kenyérsütését elevenítették fel nekünk ezen a múltat idéző helyszínen. Megismerkedtünk például a tekenővel, a kovászfával, szakajtóval, azsaggal, pemettel meg persze a sütőlapáttal is – tájékoztatták szerkesztőségünket Nyitrai Dorina és Horváth Erika, az oktatási intézmény diákjai.

Kakukkfüves csirkemell

– Mi, a családellátó-szakmát tanulók a szüleink, nagyszüleink receptjeit felhasználva dolgozunk egy olyan közös szakácskönyv ­összeállításán, amelyben az ételkészítést részletesen bemutatjuk lépésről lépésre – képekkel illusztrálva. A projektmunka részeként egy szemléletes oktatódobozt is elkészítünk, amiben az alapanyagokról készült kártyák és interaktív játékok is lesznek a főzéssel, a sütéssel kapcsolatban.

Emlékbe csoportkép is készült a fiatalokról

A régi receptekből finom, különleges levesek, főfogások, sütemények születnek a diáktársak szorgosságának köszönhetően. Készült már többek között mindenki nagy megelégedésére ínycsiklandozó tejszínes szilvaleves, erdei gombás reszelt tésztaleves, kakukkfüves csirkemell, illatozó mézeskalács és burgonyás fánk is boszorkányhabbal.

A többi finomságot már nem is merjük felsorolni, mert egy morzsa sem maradt! Az adatrögzítő-szakmát tanuló négy társunk jó érzékkel szerkeszti a receptkönyvet, csodás képeket illesztenek be a folyamatosan készülő és bővülő szakácskönyvbe. Mindezek alapján úgy gondoljuk, megérdemeljük a gasztro­tudor elnevezést – tette hozzá a két fiatal.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában