segítsünk!

2019.06.26. 09:45

Műtét nélkül nincs esélye járni

Kristóf nem tud járni, állapota romlik, külföldön lehetne megműteni a lábát.

Ugye ismerősen cseng a mondat: mindegy, hogy fiú lesz vagy lány lesz, a lényeg, hogy egészséges legyen! Ezzel a gondolattal várta Ducsi Dóra is gyermekét, de Kristóf idő előtt, a 25. héten érkezett, mindössze 890 grammal és 33 centiméterrel született meg 2014 nyarán.

Agyvérzést kapott az újszülött

A koraszülés megviselte az anyát, a megpróbáltatásokat tovább tetézte, hogy az alig négynapos újszülött agyvérzést kapott. A kicsi maradandó szellemi károsodás és szervi problémák nélkül, több hónapig tartó kórházi ápolás után hazamehetett vásárosnaményi családjához, azonban örömük nem maradt sokáig felhőtlen, mert kiderült, az agyvérzés következtében a gyermek mindkét lábában feszes izomtónus alakult ki, ami mai napig gátolja a stabil járásban.

Focizni, biciklizni szeretne legjobban Kristóf | Fotó: Dodó Ferenc

Az ezer gramm alatti, extrém kis súlyú gyerekeknél a koraszülöttség nemcsak az apróbb súlyt és méreteket jelenti, hanem azt is, hogy számtalan – a méhen belüli – érési és növekedési folyamatot kell bepótolniuk, nem­egyszer a fejlődésbeli eltérések hónapok, de évek múltán is kiderülhetnek, előbukkanhatnak.

– Egészen 11 hónapos koráig nagyobb eltérést nem láttunk, a javasolt rehabilitációs kezelésekre, tornára eljártunk, Kristóf mozgásszervi eltérései csak akkor váltak szembetűnővé és egyértelművé, amikor elkezdett járni.

Az első napokban kapaszkodva és lábujjhegyen lépegetett, de még akkor is abban bíztunk, hogy a kezdeti instabil járás tökéletesedik majd, ám láttuk, hogy nagyobb a baj: izmai feszesek voltak, a lábfeje befelé fordult és merev volt, mostanra a bokája szinte eltűnt. Lábujjhegyen jár, mint a balerinák, nem tud teli talppal megállni a padlón – mutatta gyermeke lábát az édesanya.

„Ha meggyógyítják a lábam Csehországban, végre fogok tudni focizni”

Közben Kristóf egy labdát vett elő, játszani kezdett vele, s azt mondta: – „Ha meggyógyítják a lábam Csehországban, végre fogok tudni focizni, sőt biciklizni is, csakhogy előtte futóbiciklin kell megtanulnom egyensúlyozni” – sorolta vágyott időtöltéseit, a lábujjhegyen pipiskedő, vidám óvodás, akinek szinte minden idejét lekötik a gyógykezelések.

– Kisvárdára járunk rehabilitációs tornára, a Dévény- módszert alkalmazzák Kristófnál, de minden lehetséges utat bejártunk már: Debrecentől Budapestig kerestük a lehetőséget, hogyan segíthetnénk a gyermeken.

Bő egy évig mindkét lábán ortézist viselt, a gyógyászati eszköz persze nem jelent megoldást, azt szeretnénk, hogy ez az egyébként energikus, életrevaló kis kölyök olyan lehessen, mint kortársai: fusson, szaladjon, sportoljon – mondta Kristóf nagymamája, Morvai Rita, akihez a kicsi nagyon ragaszkodik, hiszen ő marad a beteg gyerekkel otthon, míg lánya és fia dolgozik, négyen élnek egy háztartásban.

Mint mondják: átlagos szociális körülmények között élnek, igyekeznek mindent megadni Kristófnak, szeretetteljes légkörben nevelik a kisfiút. Ám a gyógykezelésekkel járó kiadások évek óta megterhelik a családi kasszát, s most végképp nem tudják, honnan fogják előteremteni a fedezetet arra a speciális beavatkozásra, amelyre néhány hónappal ezelőtt talált rá a nagyi.

Ducsi Dóra és Kristóf az otthonukban | Fotó: Dodó Ferenc

Az úgynevezett Ulzibat-technikával (izomeredetű kontraktúrák kezelési módszere) egy csehországi klinikán megműthetnék a kisfiút, feltéve, ha a családnak összejön rá a pénz. A majdnem 3 ezer eurós (kiutazás, szállás és a klinikai rehabilitáció költségei) kladnói operációt sajnos egy összegben nem tudják fedezni, ezért nyitottak Kristófnak egy számlát, ahová a jó szándékú emberek felajánlásait várják.

A műtétre gyűjtenek

– A spasticus diplegia (kétoldali bénulás) a kisfiú mindkét végtagját érinti – támasztja alá a dianózist dr. Mikulka Ilona, a gyerek háziorvosa –, miután az itthon fellelhető összes terápiás módszerrel és gyógytornával próbálkoztak, de az izomfeszülések és ínrövidülés miatt rosszabbodik a gyerek állapota.

Egy orosz professzor, Nazarov által kifejlesztett új sebészeti eljárás mellett döntöttek, tavaly szeptemberben egy vásárosnaményi 9 éves gyereket műtöttek meg ugyanezzel az eljárással Barcelonában, sikerrel.

Az Ulzibat-módszer lényege, hogy tűszúrásokkal térdtől lefelé egészen a bokáig apró bemetszésekkel fellazítják a feszülő izmokat. A rehabilitáció hónapokig eltart majd, de aztán fájdalmak nélkül talpra tudna állni a kisfiú – tudtuk meg háziorvosától.

A kérdés tehát az, hogy szeptember elejéig összejön-e a pénz a műtétre, ugyanis a májusi előjegyzésről sajnos, lemaradt Kristóf, aki egy cseppet sem fél az előtte álló orvosi beavatkozástól, és reménykedik abban, hogy ősszel egy újabb esélyt kaphat arra, hogy egy szebb és örömtelibb gyerekkort élhessen meg.

KO


Segítségre várva

A család az alábbi számlaszámra várja a felajánlásokat:

OTP: 11773449-02566070

IBAN: HU 92 11773449 02566070 00000000

BIC: (SWIFT) kód OTPVHUHB

 

 

 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában