határ

2019.06.16. 19:45

Ne kelljen órákat várni a határon!

Ismét felvetődött az a gondolat, hogy a magyar–román határ több helyen is folyamatosan nyitva legyen.

Fotó: MMM

Fotó: MMM

Visszatérő téma évek óta, hogy legyen állandó határátjárás megyénk települései és a szomszédos, Romániában található települések között. A nagy nyári szabadságolásokhoz közeledve ismét felvetődött a probléma, mégpedig a határ túlsó oldalán.

Megnő a várakozási idő

Mint a Romániában készített magyar nyelvű internetes portálok a napokban hírül adták, Magyar Lóránd Szatmár megyei parlamenti képviselő szerdán írásos kérdés beiktatásán keresztül kérte Carmen Dan belügyminisztert, hogy a szaktárca találjon megfelelő megoldást arra, hogy a nyugati országrész határátkelőin a nyári hónapokban ne alakuljanak ki többórás és kilométeres sorok az országból való ki- vagy belépésnél.

Jobban tudnának tervezni a határ két oldalán működő önkormányzatok.

Ezzel ugyanis már a nyaralás első napján megkeserítik a vakációzók életét. Az RMDSZ parlamenti képviselője megoldást is kínált a Szatmár megyei helyzetre: állandó határátkelőhellyé kell alakítani a Szárazberek–Garbolc, Nagypeleske–Zajta és Horea–Ömböly, csak szombatonként nyitvatartó átkelőket, ezzel pedig tehermentesíteni lehetne a petei és csanálosi határ­átkelőhelyeket.

„Közeleg a szabadságolási periódus, amikor a nyugati határátkelőkön lényegesen megnő a forgalom, nemcsak a kilépésnél, hanem a belépési oldalon is. Az pedig többéves tapasztalat, hogy ebben a periódusban sokkal nagyobb a várakozási idő a határokon, mint máskor” – mutatott rá Magyar Lóránd.

A parlamenti képviselő két konkrét kérdést címzett a belügyminiszterhez. Egyrészt arra kérdezett rá, hogy mit tesz a minisztérium a határ­átkelők zsúfoltságának az elkerülése érdekében. Másrészt afelől érdeklődött, hogy mikor lesz végre állandó határátkelőhely a már említett, időszakosan nyitvatartó három átkelőből.

Magyar Lóránd részéről nem ez az első alkalom, amikor a Szárazberek–Garbolc, Nagypeleske–Zajta és Horea–Ömböly határátkelők teljes megnyitását szorgalmazza. Érthetetlen számára, hogy a minisztérium részéről miért nincs előrelépés az ügyben, mikor a magyar fél már áldását adta az állandó nyitvatartásra.

Mindenkinek megérné

Két érintett magyarországi település polgármesterét kérdeztük meg arról, mit szól a parlamenti képviselő felvetéséhez.

– Nagyon örülnénk annak, ha sikerülne a folyamatos határátlépést megvalósítani, hiszen mi is ezt szorgalmazzuk évek óta. Amikor megépültek az utak a trianoni határhúzás után elszakított települések között, már akkor az a cél fogalmazódott meg, hogy mindennapos lesz a határátjárás – mondta el érdeklődésünkre Trefán Gábor, Ömböly polgármestere.

Az Ömböly és Károlypuszta (Horea) közötti utat 2014. szeptember 20-án avatták fel, a szombatonkénti határnyitás pedig 2017. február 18-án kezdődött meg | Archív fotó: M. Magyar László

 

– Mint közismert, 2017. február 18. óta szombatonként 9 és 17 óra között megnyílik mind a három helyen a határ, de ha folyamatosan nyitva lenne, jobban tudnának tervezni a határ két oldalán lévő önkormányzatok, jobban tudnák a programjaikat összehangolni, de a magánszemélyek is szorosabbá tudnák fonni a kapcsolatokat a rokonokkal.

Nagy mértékben támogatjuk a folyamatos határátkelés ötletét. Igaz, hogy pénzbe kerül a határátkelők kiépítése, de úgy gondolom, annyit mindenkinek megérne. Nagy dolog lenne, ha legalább már nappal mindennap szabad lehetne az átjárás. Szombatonként 15–20 kocsi szokott élni a lehetőséggel Ömböly és Horea között, de biztos vagyok benne, hogy folyamatos határnyitás esetén megnövekedne az erre utazók száma.

Bíztam abban, hogy Románia is bekerül a schengeni övezetbe.

Az igazság az, hogy román oldalon nincs igazán propagálva a szombati határátjárási lehetőség, például a közeli Szaniszló több lakója nem is hallott sohasem a szombati átkelés lehetőségéről. Örülök annak, hogy Magyar Lóránd ismét felvetette ezt a problémát, nagyon jó lenne, ha sikerülne eredményt elérni. Mi nagyon támogatjuk ezt az elgondolást – tette hozzá Ömböly vezetője.

A határ folyamatos nyitvatartása régi álma és vágya Kosztya Zoltánnak is, Zajta polgármesterének is.

– Mint közismert, a trianoni határ meghúzása után sok település a központi helyzetből perifériára került, zsáktelepülés lett. Ebből a helyzetből az egyetlen kitörési lehetőség a határ folyamatos nyitvatartása lenne. Még annak is nagyon örülnénk, ha mindennap nyitva lenne 6 órától 20 óráig. Az igaz, hogy szombatonként nyitva van a határ, de korán lezárják.

A múlt szombaton egy rendezvény miatt jöttek át vendégek a határ túlsó oldaláról a szomszédos községekből, de haza már csak kerülővel tudtak menni, el kellett autózniuk Csenger­simáig. Magyarország fogadókész a folyamatos nyitvatartásra, a románok valamiért nem akarják ezt a megoldást – mondta Zajta vezetője.

– Én személy szerint nagyon bíztam abban, hogy mivel az Európai Unió Tanácsának soros elnöke 2019. január 1-jétől június 30-áig Románia, el fogják tudni intézni, hogy Románia is csatlakozzon a schengeni övezethez, s akkor megoldódott volna minden probléma. Sajnos, erről a lehetőségről le kell mondanunk, de hátha most Magyar Lóránd képviselő felvetése nyitott fülekre talál…

MML

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában