Kényszeríteni nem lehet

2019.06.22. 08:00

Nem együtt élve is együtt lenni a gyerekkel

A szülők úgy határozhatják meg a kapcsolattartás idejét és módját, ahogy azt a gyermek érdekei diktálják.

Ami a gyereknek jog, az a különélő szülőnek egyszerre jog és kötelezettség, a kapcsolattartást a gyermeket nevelő apának vagy anyának kötelessége biztosítani. Bár egyszerűen hangzik a törvényi szabályozás, sajnos a mindennapok bizonyítják, a szülő és gyermeke közötti kapcsolattartás nagyon komoly konfliktusok forrása. A nyári szünetben igen aktuális arról beszélni, mikor, meddig és milyen feltételek mellett lehet és kell együtt lennie a gyerkőcnek azzal a szülőjével, akivel nem él egy fedél alatt.

A részletekről Sterné dr. Deák Andrea családjogi ügyeket is tárgyaló bíróval, a Nyíregyházi Törvényszék sajtószóvivőjével beszélgettünk, aki kijelentette: a gyermek érdeke mindenek feletti, így a kapcsolattartásban is az ő érdekeinek kell érvényesülniük.

Saját maguk dönthetnek

– Nagyon tág keretek között mozoghatnak a szülők, úgy határozhatják meg a kapcsolattartás idejét, hosszát és módját, ahogy azt a gyermek érdekei diktálják. Hiszen ki más tudhatná tőlük jobban, hogy mire van szüksége a gyermeküknek, ha nem ők? – tette fel a kérdést a szóvivő, azonban a gyámhatósági és bírósági ügyek számából ítélve a szülők nagyon sok esetben nem erre keresik a választ.

A kapcsolattartás nemcsak a személyes találkozásra korlátozódik, hanem beletartozik, hogy telefonon, interneten is tartsák a kapcsolatot, beszéljenek egymással, a másik életének részesei maradjanak. Akár élet-, akár házastársakról van szó, ha nincs gyermekelhelyezési (szülői felügyeleti jog rendezése iránti) per folyamatban és nem tudnak megegyezni egymással a kapcsolattartásról, akkor a gyámhivatalhoz kell fordulni, ők döntenek a vitában és határoznak arról, ki és hogyan jogosult a kapcsolattartásra.

Fontosak az együtt töltött percek | Illusztráció: Pixabay

– Ha per indult a szülői felügyeleti jog rendezésére, vagy ha már folyamatban van a válóper, és ebben előterjesztették a gyermekelhelyezés és a kapcsolattartás iránti keresetet is, akkor a bíróság hozza meg a döntést. Nem egyszer évekig elhúzódik egy-egy válóper vagy gyermekelhelyezési per, de szerencsés esetben a szülők le tudnak ülni egymással és megállapodnak erről a fontos kérdésről. Ehhez az is elég, ha egy papírlapra leírják, s ez lesz a megállapodásuk, ami kötelező rájuk nézve és be kell, hogy tartsák. Végrehajtani azonban csak azt lehet, amit hatóság hoz meg – hívta fel a figyelmet egy fontos momentumra a szóvivő. Amennyiben nincs megállapodás, s megindul a gyermekért a pereskedés, akkor szinte minden esetben a gyermekelhelyezéssel a kapcsolattartás szabályozását is kérik, s gyakran ilyenkor derül ki, hogy a különélő szülő nem láthatja a gyermekét, nem tudja elérni telefonon, hiába megy oda a megbeszélt időpontban, mégsem láthatja és viheti el a gyermekét. Ilyen esetben, a per alatt, ideiglenes intézkedést kérhet a szülő.

Pótolni kell!

A szülők gyakran fegyverként használják fel a kapcsolattartást, noha a gyereknek joga van a szülőjével találkozni, beszélni, az pedig az őt nevelő szülő kötelessége, hogy ezt biztosítsa.

– A kapcsolattartásnak két formája van, a folyamatos kapcsolattartásba tartozik a hétvégi, amikor általában minden második héten péntektől vasárnapig lehetnek együtt, a hétköznapi találkozás és a heti 2-3 telefonbeszélgetés. Az időszakos kapcsolattartásba a téli, őszi, nyári és tavaszi szünetek fele, a karácsony, húsvét és pünkösd egy-egy napja tartozik bele – sorolta Sterné dr. Deák Andrea. – A szakértők szerint is ennyi kell általában a szülő és gyermek között, hogy a kapcsolatuk ne üresedjen ki, egymás életének a részei legyenek.

– Lehet gyűlölködni, ennek azonban nagyon komoly következményei lehetnek. A kapcsolattartás folyamatos akadályozása akár a nevelési alkalmasságot is megkérdőjelezheti – hangsúlyozta a szóvivő. – Hivatkozhat betegségre, sok tanulnivalóra a szülő, hogy miért marad el a találkozás, de erről minden esetben időben értesíteni kell a másik felet. Az elmaradt kapcsolattartást pedig pótolni kell.

– A nyári szünet felében is a különélő szülőt illeti meg a kapcsolattartás joga. A szakértők nem javasolják, hogy ezt egyhuzamban töltsék együtt, hanem 1-2 hetekre osszák el – tért át az aktuális időszakra a szóvivő. – Előfordult, hogy a szülő lefoglalta a nyaralás időpontját, de nem nézte meg a naptárt, a másik szülő pedig arra hivatkozva, hogy a végzés szerint az nem az ő hete, nem engedte el a gyereket. Ez nem rugalmas és nem szolgálja a gyermek érdekét sem. Fontos tudni, ha a szülő elviszi nyári szünetben 2-3 hétre a gyereket, akkor a hétvégi kapcsolattartás nem illeti meg őt, mert az időszakos alatt szünetel a folyamatos kapcsolattartás.

Kényszeríteni nem lehet

Arra a kérdésre, mi történik akkor, ha egy erőszakos anyáról vagy apáról beszélünk, aki korábban terrorizálta a családot, őt megilleti a kapcsolattartás, illetve megvonható-e tőle ez a jog, megtagadhatja-e a másik szülő Sterné dr. Deák Andrea azt válaszolta: ehhez nagyon súlyos és bizonyított állítások szükségesek. Ilyen esetekre korlátozást hozhat a bíróság, ezt hívják felügyelt kapcsolattartásnak, amikor a gyerek nem lehet kettesben a szülővel. A gyermekjóléti központban egy szakember – általában szombatonként – jelen van a találkozásukkor, s nem kell attól tartani, hogy a gyereket atrocitás érheti.

S adódott az a kérdés is, a gyermek mondhatja-e azt, hogy nem akar az apjával vagy az anyjával találkozni, beszélni? – A legnehezebb, ha a gyerek mondja azt, hogy nem akar menni, mert kényszeríteni nem lehet. A szakértők ilyen helyzetben általában azt mondják, már komoly sérülés van a gyermek lelkében, amit fel kell oldani. De ehhez is mind a két szülőre szükség van, hogy közösen oldják meg, amihez persze túl kell lépni a saját érdekeiken – válaszolta Sterné dr. Deák Andrea szóvivő.

Bednárik Mónika

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában