Kelet-retro

2019.06.03. 11:10

Nem tudott ellenállni a farmernadrágnak a nyírszőlősi szatír

Buszokra cserélték a villamosokat Nyíregyházán, elfogták a farmernadrágos lányok rémét. Előkaptuk a 60, 50 és 40 évvel ezelőtti Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

1969., június 3., kedd

Autóbusz-premier Nyíregyházán

Premier volt vasárnap a nyíregyházi autóbusz-közlekedésben. Hosszú vajúdás és rövid határidejű intézkedés után megszűnt a villamos, helyét autóbuszok vették át. A villamoskocsikról még nincs intézkedés: a napokban dőlt el, mi lesz a 64 évi szolgálat után a forgalomból kivont villamosok sorsa. A hivatalos elképzelések mellé egy javaslattal csatlakozunk: egy villamoskocsit állítsanak ki a nyíregyházi MÁV-pályaudvaron – hasonlóan a Hatvanban álló gőzöshöz – emlékeztetőül, ilyen sajátos hangulatú közlekedési eszköze volt ennek a városnak.

Ami az első napot illeti, jó volt a premier. Az átállást segítette, hogy vasárnapra jutott az új forgalmi rend. Az autóbuszok általában eleget tettek az igényeknek, a hétfői forgalomban főleg a csuklósok szolgáltak jól: a villamosoknál sokkal több embert tudtak elszállítani. Segített az is, hogy a 7-es számú sóstói és a 8-as számú, szanatóriumig közlekedő járat mellett már a hétfőn már a 12-es körjárat is közlekedett. A jegykezelők tájékozottsága és tájékoztatókészsége ugyanakkor több kívánnivalót hagyott maga után.

1979. június 3., vasárnap

A farmernadrágnak nem tudott ellenállni – Börtönben a nyírszőlősi szatír

Még fiatalkorú volt a most 22 éves nyírszőlősi Zs. G., amikor négy rendbeli szemérem elleni erőszakért elítélték, de épp csak letöltötte a büntetését, ugyanazért állították bíróság elé. Tavaly garázdaságért és hivatalos személy elleni erőszakért zárták be egy évre, így a mostani tárgyalásra a börtönből kellett elővezetni.

Zs. ámokfutása tavaly nyáron kezdődött. Egy júniusi napon berúgott és este Nyíregyházán, a Széchenyi utcán egy farmernadrágos lány nyomába eredt. A lány a Madách utcai albérlete előtt megállt, s míg várta, hogy kaput nyissanak, Zs. nekirontott, leteperte a virágágyra, erőszakot akart elkövetni rajta. A lány rugdalózott, sikítani akart, de Zs. befogta a száját. Egy férfi már korábban felfigyelt a lányt követő Zs.-re, távolról szemmel tartotta őket, s amint a közelükbe ért, a szatír elmenekült.

Négy nap múlva ismét berúgott Zs., ekkor a Vöröshadsereg útján eredt egy lány után, s kiszakította kezéből a táskát. Október végén – szokásához híven – ismét részegen és ismét egy farmernadrágos asszony után indult a Kun Béla utcán. Tőle is elkapta a táskát, a lopott pénzből tovább ivott, s éjszaka a Rákóczi utcán látott meg egy farmernadrágos asszonyt. Zs. földhöz vágta, elvette a táskáját és még fejbe is rúgta a védtelen nőt.

Zs. aznap nagyon elemében volt: még ezután sem ment haza, újabb áldozatra várt. Az Északi körúton két főiskolás lányt látott meg, s a farmernek nem tudott ellenállni. A stadion melletti garázsokig követte őket, majd támadott. A két lány védekezett, dulakodtak, az egyik végül futásnak eredt. Zs. a másikat a hajánál fogva egy épülő garázsba hurcolta, szétcibálta a ruháját, mielőtt azonban megerőszakolta volna, megérkezett a felmentő sereg: az elmenekült lány riasztotta a főiskolás fiúkat, akik elfogták a farmernadrágos lányok rémét.

Képünkön a korszerű mátészalkai tejüzemet mutatjuk be. Eredetileg napi 20 ezer liter tej feldolgozására tervezték. Dicsérje a dolgozókat, hogy 60-65 ezer litert dolgoznak fel – vajat, Pannónia sajtot és kazeint gyártanak (1959. június 3., szerda)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában