Helyszíni szemlét tartottak

2019.06.27. 12:31

Nem volt tömeges a pusztulás a holtágban

Mint korábban beszámoltunk róla, a napokban elpusztult süllőket találtak a horgászok a Nagy-Morotva Tiszanagyfalu melletti szakaszán.

Ezzel kapcsolatban kérdéseket küldtünk a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kormányhivatalhoz, ahonnan a következő választ kaptuk:

„Nagy-Morotva tiszai holtág tiszanagyfalui részén történt halpusztulásról a Kormányhivatal munkatársa 2019. június 21-én, pénteken kapott értesítést. A bejelentést követően helyszíni szemlét tartott, valamint értesítette a természetvédelmi őrt, az illetékes környezetvédelmi és természetvédelmi szakembereket. A vizsgált terület, vagyis a Nagy-Morotva teljes vízfelülete közel 100 hektár. A halpusztulás akkor tekinthető tömegesnek, ha egy adott vízterületen 7 napon belül több mint 50 kg/ha mennyiségű hal pusztul el. Tehát a ­halpusztulás szakmai értelemben nem volt tömeges méretű, így a szemle lefolytatásán túl további halászati hatósági intézkedésre nem került sor. A halpusztulást kiváltó körülmények vizsgálata, az esetleges károkozó kilétének felderítése folya­matban van. Az esetet megelőző hétvégén leesett, rendkívüli, több mint 140 mm csapadék fokozhatta az oxigénhiányt, ezzel korlátozva a halak életterét, valamint a nagymértékű esőzés káros bemosódásokat, esetleg a lágyiszapban felhalmozódott káros gázok felszabadulását is eredményezhette. Ez ­okozhatta a víz elszíneződését is. A károk enyhítésére, megtérítésére, halak visszatelepítésére jogszabályban rögzített támogatás vehető igénybe.”

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában