csillagok

2019.06.17. 15:30

Példás együttműködés a kis csillagokért

Közösen segítik a korai fejlesztést igénylő gyerekeket és családjaikat.

Zizi, Bogyó és Csiga a bemutatójukkal teljesen elvarázsolták a kicsiket és a nagyokat is azon a családi napon, melyet a megyei pedagógiai szakszolgálat nyíregyházi tag­intézménye és a Nyírségi Hospice Alapítvány szervezett, s bemutatták a Kis Csillag Fejlesztő Központot.

Egymást erősítik

A rendezvény megnyitóján dr. Galambos Ildikó, a megyei kormányhivatal Nyíregyházi Járási Hivatalának vezetője többek között arról a példás összefogásról beszélt, ami az állami és civil szféra között létrejött, hiszen a szakszolgálat és az alapítvány egy közös célt tűzött maga elé, hogy azok a gyerekek, akiknél szükséges a korai fejlesztés, a legjobb ellátást kapják meg.

– A járási hivatal illetékességi területéhez tartozó védőnők 2017. szeptember elsejével kezdték el kiszűrni azokat a 7 éven aluli gyerekeket, akik korai fejlesztésre szorulnak.

Kiderült, az eddig elvégzett vizsgálatok alapján a 2700 gyermekből 108-nak van szüksége valamilyen fejlesztésre. Hetven százalékuk állami intézményben veszi igénybe az ellátást, 30 százalék pedig más egyesületnél, alapítványnál.

A gyermek életminőségét, életkilátásait alapvetően befolyásolja, ha szakszerű, szeretetlejes fejlesztésben részesül – mondta a hivatalvezető. Dr. Rákóczi Ildikó, a nyíregyházi közgyűlés szociális, egészségügyi és ifjúsági bizottság elnöke a szakmai együttműködés fontosságát emelte ki, ami a tagintézmény és az alapítvány között létrejött. Hangsúlyozta: egy hét, de 1-2 nap is nagyon sokat számít, ha a kicsik korai fejlesztését el kell kezdeni.

Kovács Éva Gyöngyi, a szak­szolgálat nyíregyházi tag­in­tézményének vezetője és Bákányné Mikó Zita, az alapítvány vezetője büszke arra, hogy országosan is egyedülálló az együttműködésük, egymást erősítik.

Közösen tudják segíteni a gyerekek korai fejlesztését, hiszen az ő érdekük is, ha szélesebb az ellátórendszer, s minél könnyebben és gyorsabban kapják meg az ellátást.

Az első családi nap célja is az volt, hogy nyissanak és bemutatkozzanak a szülőknek, akik szakmai programokon vehettek részt, s a gyerekeknek, akiket kreatív játékokkal, bemutatókkal vártak.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában