Holokauszt

2019.06.08. 15:30

Táblával tisztelegnek az emlékük előtt Csengerben

Érkeztek az ünnepségre többek között Kanadából, Svédországból, az Egyesült Államokból és Izraelből is.

A csengeri zsidó ­temetőben a múlt felidézésével és emléktábla-avatással tisztelegtek kedden mindazon zsidó családok előtt, akikkel éppen 75 évvel ezelőtt indult el a vonat Mátészalkáról az auschwitzi haláltábor felé.

A fennmaradt adatok szerint Csengerből 600 embert hurcoltak el 1944-ben koncentrációs táborba. A holokauszt túlélői mellett az említett csengeri, valamint a környék falvaiból elhurcolt zsidó családok leszármazottai is részt vettek a fájó megemlékezésen a szatmári kisvárosban.

Korabeli fotók

Érkeztek az ünnepségre többek között Kanadából, Svédországból, az Egyesült Államokból és természetesen Izraelből is.

A csengeri emléktábla leleplezésének egyik pillanata | Fotó: Kákos Dávid

A temetőben tartott megemlékezés után a ma gyerekházként üzemelő egykori zsidó iskolánál emléktáblát avattak, amit Forján Zsolt, Csenger város polgármestere és Berl Jungreis rabbi leplezett le. Az épület 1944-ig működött iskolaként, míg a közvetlen szomszédságában álló zsinagógát 1957-ben bontották le. Az emléktáblára egy, a két épületet ábrázoló korabeli fotó is felkerült.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában