QWERTZ

2019.06.10. 11:30

Teöreök Aladár nyomdokába lépnek

Közel ötszáz diák mérette meg magát gyors-, gép- és beszéd­író gépírásban, valamint szövegszerkesztésben.

Tarné Földesi Ibolya és Magyar Csabáné (két szélen) tanítványaikkal, Istvánnal és Krisztinával | Fotó: Máté János

Vannak, akik egyszerűen nem tudnak hibázni. Akarnak, gyakorolnak és koncentrálnak, így az eredmény sem marad el – legyen az egy tökéletes születésnapi torta, egy megdöbbentően élethű portré vagy egy makulátlanul teljesített versenyfeladat. Ha nem lennének ennyire visszahúzódóak, utóbbival Krajnyik Krisztina és Balog István Patrik is büszkélkedne, így azonban csak szerény mosollyal mutatták meg okleveleiket és érmeiket a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Széchenyi-szakgimnáziumának OKJ-s ügyviteli titkár és irodai titkár szakos tanulói.

Világbajnokságra készül

– A Magyar Gyorsírók és Gépírók Országos Szövetsége az idén is meghirdette a Teö­reök Aladár Országos Tanulói Versenyt, amelyen negyvennyolc oktatási intézmény ötszáz tanulója mérette meg magát gyors-, gép- és beszédíró gépírásban, valamint szövegszerkesztésben. Iskolánkból több mint harmincan vettek részt a versenyen – mondta el érdeklődésünkre Tarné Földesi Ibolya, István felkészítő tanára. Mint megtudtuk, a 17 esztendős, 13. osztályos fiú gépírásból teljesítette az egyfordulós versenyt.

Tarné Földesi Ibolya és Magyar Csabáné (két szélen) tanítványaikkal, Istvánnal és Krisztinával | Fotó: Máté János

– Ebben a számban egy speciális programmal dolgoznak a diákok, akiknek tíz perc alatt kell a képernyőn látható szövegből minél többet lemásolniuk. István, aki kezdő, hiszen csupán 2018 szeptemberétől tanulja a gépírást, több mint háromezer leütéssel harmadik helyezett lett a kategóriájában – árulta el a pedagógus, s hozzátette: a két évvel ezelőtti versenyen ugyanezt a számot a szintén széchenyis Zelenák Eszter nyerte, Szakos Enikő pedig, akinek sikereiről 2016-ban számoltunk be, jelenleg Spanyolországban készül, mert ő is egyike azoknak, akik hazánkat képviselik a júliusi gyors- és gépíró világbajnokságon Szardínián.

Krisztinát Magyar Csabáné segítette a felkészülésben.

– A szövegszerkesztő versenyben a diákok kapnak egy szöveget digitálisan és egyet kinyomtatva, ami maximum 9000 karakteres lehet, és 150 korrektúrát tartalmazhat. A cél, hogy tíz perc alatt minél több korrektúrát végezzenek el. A szövegszerkesztési feladatok közé tartozik az egyes részek törlése vagy cseréje, bekezdésen belül a szavak átrendezése, karakterbeszúrás, kiemelés, aláhúzás, betűméret és -típus megváltoztatása, gépelési és helyesírási hibák javítása. A versenyzők száz pontot kapnak minden elvégzett, míg ötszáz pontot veszítenek a hibás, felesleges és kihagyott korrektúráért. Krisztina hibátlanul teljesítette a feladatot, 7200 pontot gyűjtött, ezzel kategóriájának aranyérmese lett. Mindemellett gépírásban is hibátlansági érmet szerzett – fűzte hozzá a tanárnő.

– Bár nagyon izgultam a megmérettetés előtt, könnyűnek találtam a feladatot. Ez annak is köszönhető, hogy egyrészt szeretem ezt a számot, másrészt a másfél hónapos felkészülés során rengeteget gyakoroltunk. Sokat fejlődtem ez idő alatt, amit az elért eredmény is alátámaszt – mondta a 19 éves lány, aki a képzés után szeretne a szakmájában elhelyezkedni.

Vonzza az irodai munka

István Kárpátalján érettségizett, a középiskola befejezése után jelentkezett a Széchenyibe. Mint elmondta, nagy lehetőség számára, hogy Magyarországon tanulhat.

– Szeptembertől tanulom a gépírást, de komolyabban a második félévben kezdtünk el gyakorolni. Én is nagyon izgultam a verseny előtt, de amint elkezdődött, már csak a feladatra koncentráltam. Az OKJ-s képzés után szeretnék továbbtanulni a szakmában, a debreceni vagy a miskolci egyetemen. Mindig vonzott az irodai munka, ebben a szüleim is támogatnak – árulta el a nagydobronyi fiú, aki szabad­idejében szívesen focizik.

– Egyre népszerűbb az érettségi utáni OKJ-s irodai titkár szak az iskolában. A diákok több mint 500 órában tanulnak idegen nyelvet, angolt vagy németet, ezenkívül gépírást, gyorsírást, levelezést, informatikát, gazdasági, vállalkozási, jogi ismereteket, rendezvényszervezést és munkahelyi kommunikációt is. Pozitívuma még, hogy szakirányú továbbtanulásnál többletpontot jelent a két év alatt megszerezhető emelt szintű szakképesítés – jegyezte meg Tarné Földesi Ibolya.

A világ élvonalában

A gépírásversenyen részt vett a mátészalkai Képes Géza Általános Iskola hetedik osztályos tanulója, Szabó Nándor is. A fiatal kora ellenére rendkívül tehetséges fiú kategóriájában, az 1–8. osztályos gyermekek között a második helyen végzett 2377 leütéssel – és hiba nélkül. Ezzel egy időben volt egy nemzetközi gépíróverseny is az interneten, amelyen Nándi többnyelvű verseny kategóriában, 13–16 éves korosztályban sikeresen teljesítette a magyar, angol, német, finn és holland nyelvű feladatokat, ezzel a világranglista 26. helyét foglalta el.

CsA

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában