Másfél tonna döglött hal

2019.06.19. 09:21

Tisztul a János-tó, megállt a halpusztulás

Mint ahogy arról beszámoltunk, az elmúlt napokban legalább másfél tonna hal pusztult el a János-tó Hajókikötő, Panzió és Étterem horgásztavában, valamint a tóval közvetlen kapcsolatban álló Lónyay-főcsatornában.

Elpusztult halak a tó partjánál

A vízből vett mintákat az érintett hivatalok munkatársai megvizsgálták, és megállapították: a halpusztulás oka az lehetett, hogy felkavarodott a mederben lerakódott, szerves anyagot tartalmazó iszap, a meginduló biológiai lebontófolyamatok pedig elvonhatták a pangó víz oxigéntartalmát, amely így már nem volt elegendő a vízi élővilág fenntartásához. Zlehovszky Pál, a János-tó tulajdonosa kedden lapunknak azt mondta, megállt a pusztulás, a tó vize letisztult.

Elpusztult halak a tó partjánál

Mint beszámoltunk róla, legalább másfél tonna hal pusztult el az elmúlt napokban a János-tó Hajókikötő, Panzió és Étterem horgásztavában, valamint a tóval közvetlen kapcsolatban álló Lónyay-főcsatornában. A Szabolcs megyei katasztrófavédelmi igazgatóság és a Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Környezetvédelmi Mérőközpontjának munkatársai több helyen is mintát vettek a vízből. Az eredményről készült közleményt Dudás Szilvia tű. főhadnagy, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott szóvivője küldte el lapunknak: „A Lónyay-főcsatorna gávavencsellői szakaszán és a János-tóban bekövetkezett halpusztulást több tényező együttes hatása okozhatta. A Lónyay-főcsatorna árvízkapujának kinyitása után a mederben lerakódott, szerves anyagot tartalmazó iszap fölkavarodott, és a meginduló biológiai lebontófolyamatok elvonhatták az egyébként is magas hőmérsékletű, alacsony oldottoxigén-tartalmú, pangó víz fennmaradó oxigéntartalmát, amely így már nem volt elegendő a vízi élővilág fenntartásához, és azok pusztulásához vezetett.” Zlehovszky Pált, a János-tó tulajdonosát arról kérdeztük kedd délelőtt, milyen arculatát mutatja most a tó.

Megállt a pusztulás

– Jó hír, hogy megállt a pusztulás, már nem dob fel a víz haltetemeket. Letisztul a tó vize, ismét a régi színét mutatja. A szellőztetést most befejeztük, mert a napokban lehullott rengeteg csapadék felfrissítette a tó vizét. Már jelentkeztek olyan horgászok, akik szívesen töltenék az időt a János-tó partján, de egyelőre nem engedünk horgászni senkit, várunk még néhány napot, hogy a tó és az élővilága jobban magára találjon. Talán már a hétvégén lehet majd horgászni is. – tette hozzá Zlehovszky Pál.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában