Nyíregyházi Egyetem

2019.06.29. 16:39

Új szakasz kezdődik az életükben

A Nyíregyházi Egyetem szombati oklevélátadó ünnepségén 251 végzős vette át a diplomáját.

A néhány héttel korábbi aggodalomnak nyoma sem volt már a Nyíregyházi Egyetem végzős hallgatóinak arcán, hiszen túljutottak az utolsó, nagy akadályon, sikeres záróvizsgát tettek, aminek gyümölcsét a szombat délelőtti diplomaosztón le is aratták. Júniusban 591 hallgató államvizsgázott le, az ünnepségre azonban „csak” háromszázhatvanan voltak hivatalosak, végül azonban 251-en vették át az oklevelüket. Közülük százhatan alapképzési, kilencen mesterképzési, hetvenheten tanári mesterképzési szakon, húszan osztatlan tanárképzésben, száztizenheten szakirányú továbbképzésben, harmincegyen pedig felsőoktatási szakképzésben szerzett oklevelet.

– Az élet sok területére igaz, hogy nem csupán a cél elérése a fontos, az odáig vezető út is legyen tartalmas, nyújtson élmény, adjon pozitív érzéseket és gondolatokat. Ez különösen a tanulmányi évekre is. Amikor elkezdték az egyetemet, még az első féléves vizsgák lebegtek a szemük előtt, aztán, ahogy sorra sikerrel vették az akadályokat, úgy került egyre közelebb a végső álomhoz, a diploma megszerzéséhez. Ugyanakkor biztos vagyok benne, hogy az idáig vezető úton megkaptak mindent, ami szükséges ahhoz, hogy egy csodálatos időszak végére át tudják venni az oklevelüket. Kevés szebb időszak van az ember életében, mint az egyetem falai között eltöltött évek, hiszen a tudás mellett igazi barátokra, feledhetetlen emlékekre tettek szert, amit életük során többször fel fognak idézni – mondta ünnepi beszédében dr. Szabó Tünde. A sportért felelős államtitkár hozzátette: a Nyíregyházi Egyetem hosszú távon alkalmazható tudást kínál a hallgatóinak, mely olyan érték, ami örökké megmarad és amire bármikor támaszkodhatnak a jövőben. Az itt szerzett diploma kiváló alap, amire építeni lehet, a tapasztalatot azonban csak a nagybetűs életben lehet megszerezni.

– Aggódniuk azonban nem kell, mert ma Magyarországon megbecsülést élveznek a jó szakemberek. Biztosak lehetnek abban, hogy a minőségi tudásukra, képességeikre szükség van és még hosszú ideig lesz is. Azt is látjuk és érezzük, hogy Nyíregyháza és térsége hihetetlen ütemben fejlődik, azaz a helyi végzősök számára aligha jelenthet gondot, hogy itt kezdjék meg életük minden eddiginél izgalmasabb, új fejezetét.

Vassné dr. Figula Erika, az egyetem rektora a hallhatóktól búcsúzva elmondta: az intézmény életében a legnagyobb ünnep mindig az, amikor átadják a végzősök diplomáit.

– Olyan nap, ami remélhetőleg sokáig megmarad az emlékezetükben, hiszen egy diplomaosztó mindig jelentős esemény úgy a diákok, mint a hozzátartozók és a tanárok számára. Olyan alkalom ez, amikor a korábbi évek sok tanulása, tapasztalata, jellem- és emberformáló élménye összesűrűsödik egyetlen pillanatba. Ez a nap az ünnepé, a búcsúé és a köszöneté. Milyen érdekes, hogy az életünkben oly sokszor fonódnak össze ezek a pillanatok! De nem szabad félnünk egyiktől sem, hiszen ezek az élmények, érzések zárnak le egy szakaszt az életünkben és nyitnak meg egy újat. Ami a legfontosabb, hogy ne csak fotókban, üzenetekben vagy posztokban őrizzük meg ezeket a perceket, hanem éljük át és őrizzük meg lelkünkben, emlékezetünkben.

– Ha van valami, amit eddigi életem során megtapasztaltam, az az, hogy az utunknak soha nincs vége, mindig jön valami váratlan, valami, amit fel kell fedeznünk, ki kell próbálnunk és meg kell értenünk. Ezek lehetőségek, amikkel ha élünk, szerencsénk lesz, a szerencse pedig nem más, mint a felkészültség találkozása a lehetőséggel – mutatott rá az intézmény rektor. Megjegyezte: bárhová is sodorja az élet a végzősöket, ne csak az egójuk uralja a tetteiket, hanem legyen empatikusak, képzeljék magukat mások helyébe is, legyenek nyitottak, lássák más szemszögből is a világot, és fedezzék fel az új távlatok minden lehetőségét olyan emberként, aki nem csak magának, de másoknak, még a legelesettebbeknek is megköveteli és megadja az embernek kijáró tiszteletet. Olyan emberként, aki nem csak a saját céljai szerint és kizárólag a maga javára kíván tenni, hanem hajlandó áldozatot vállalni a szűkebb és tágabb közösségéért. Olyan emberként, aki képes a másik felé fordulni, átérezni annak problémáit és hajlandó segíteni neki. És végül olyan emberként, aki soha nem felejti el a gyökereit és a nehézségek közepette is ember tud maradni.

Az eseményen kitüntetések és díjak átadására is sor került. A Nyíregyházi Egyetem Szenátusának döntése alapján címzetes főiskolai docens címet vehetett át Krivács András, dr. Ormos László egyetemi magántanár elismerést kapott, Bessenyei arany emlékérmet és oklevelet adományoztak Tukacsné dr. Károlyi Margitnak. Jókay László és dr. Vágvölgyi Sándor a Nyíregyházi Egyetem tiszteletbeli polgára címet vehetett át, kancellári dicséretben részesültek Felföldi-Nagy Ágnes, Rembeczkiné Moroz Tímea és Riczu Katalin egyetemi munkatársak. Bodnárné dr. Kiss Katalin és Sitkuné dr. Görömbei Cecília a Nyíregyházi Egyetem kiváló oktatója címet kapta, Akadémiai Dolgozói Minőség Díjban részesül dr. habil. Antal Tamás és Barabásné dr. Kárpáti Dóra, Közalkalmazotti Dolgozói Minőség Díj oklevelet kapott Ménes Ildikó és Papp Róbert. Hallgatói Tehetség Díjat vehetett át Bánházi Laura, Kiss Bettina végzős magyar-rajz és vizuális kultúra szakos hallgató Mező András-díjat, Balogh Orsolya végzős magyar-rajz és vizuális kultúra szakos hallgató Margócsy József-díjat kapott. További részletek a Kelet-Magyarország hétfői számában olvashatók.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában