vérengző lufikutya

2019.06.24. 08:20

Veszélyes lufik, lampionok

Sokan bele sem gondolnak, mekkora veszélyt okozhatnak az eleresztett lufikkal és lampionokkal.

Nemrégiben Török Zoltán természetfotós posztolt egy fényképet a közösségi médiafelületre, miszerint megtalálta egy ifjú pár esküvőről elszabadult lufijait. A fotós egyértelműen kifejezte álláspontját, miszerint egyenesen káros szokásnak tartja az ehhez hasonló jelképeket, amik nemcsak hogy környezetszennyezőek, de az állatvilágot is veszélyeztetik.

Török Zoltán nem tévedett sokat, hiszen a szemünk elől vidáman eltűnő léggömbök valahol földet érnek, s nem egyszer okozzák a madarak, vízi élőlények halálát, mivel a leginkább latexből (ritkán egy BoPET nevű műanyagból) készülő színes gömbök eltömítik az állatok emésztőrendszerét.

Tűzveszélyes kívánságlámpás

Azonban nem csak a lufik jelentenek potenciális veszélyt környezetünkre és az élővilágra. Egy másik közkedvelt szokás a lufik eregetése mellett a lampionok szélnek eresztése.

Az eredetileg Ázsiából származó lampionokat már évszázadokkal ezelőtt is használták híradási célra, ám később egy másik hiedelem is kötődött hozzájuk: az ottani emberek úgy hitték, hogy a lampionokba suttogott titkok és kívánságok azok elengedésével majd valóra válnak.

Ez a hagyomány aztán gyorsan elterjedt világszerte, s annyi csodálója akadt az égő, színes papírból készült lampionoknak, hogy 2011-ben, a lengyelországi Poznanban megdöntötték az egyszerre felbocsátott legtöbb kínai lámpás világrekordját is.

Tiltott móka

Hazánkban még ugyanabban az évben betiltotta ezt az élményt az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság, hiszen ezek a nyílt lánggal működő papírlámpások tűzvédelmi szempontból komoly veszélyt jelentenek. – A termék a kialakításából adódóan a földtől eltávolodva felemelkedés után teljesen ellenőrizhetetlenné válik, így bárhol könnyen tüzet okozhat.

Mindazonáltal a lampionok használata sérti az 54/2014. (XII. 5.) BM rendelettel közzétett Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglaltakat, miszerint az a tevékenység, amely a környezetében lévő éghető anyag gyulladási hőmérsékletét, lobbanáspontját meghaladó hőmérséklettel vagy nyílt lánggal, továbbá gyújtóforrásként számításba vehető izzással, parázslással, szikrázással jár, az nem engedélyezett – mondta el Dudás Szilvia, a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott szóvivője.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában