egészség

2019.07.16. 14:00

Azért küzdenek, hogy ne a rák győzzön

Szinte mindenki hosszú és minőségi életre vágyik, de sajnos csak kevesen hajlandóak (időben) tenni érte.

Felüdítő torna a színpad előtti téren | Fotó: Palicz István

„Az egészség nem minden, de az egészség nélkül minden semmi.” Arthur Schopenhauer szavai ezek, amelyeket éppúgy magáénak vall a Nyíregyházi ILCO Egyesület, mint a Nyíregyházi Járás Egészségfejlesztési Irodája (EFI) is.

Magasságmérés digitálisan, hajszálpontossággal | Fotó: Palicz István

Az ősszel 30 éves jubileumát ünneplő civil szervezet rehabilitációs szakmai napot rendezett vasárnap az erdei tornapályán, ahol a közel száz résztvevőt nem csupán jó társaság és finom harapnivaló fogadta, a szervezők sportprogramokról és kellemes élő zenéről is gondoskodtak.

Kettős támaszt nyújtanak

– A vastag- és végbélrák előfordulási gyakorisága az utóbbi 30 évben több mint négyszeresére emelkedett, a rosszindulatú daganatos megbetegedések között a második leggyakoribb betegségről beszélünk.

Hazánkban évente 10 ezer új beteget regisztrálnak, és 5400 ember hal meg kései diagnózis miatt, miközben a vastag- és végbélrák a legjobban és legeredményesebben szűrhető és gyógyítható daganatos betegség.

Akcióban a BMI (testtömegindex) kalkulátor | Fotó: Palicz István

– Évtizedek óta küzdünk azért, hogy felhívjuk a társadalom figyelmét e súlyos betegség kialakulásának okaira, tüneteire, a szűrés, a prevenció fontosságára. Mindemellett segítünk a vastag- és végbéldaganattal megműtött sortársainknak az elveszettnek hitt életminőség visszaszerzésében, a sikeres rehabilitációban, lelki és fizikai támasszal is szolgálva számukra – nyilatkozta lapunknak Kovács Istvánné, az egyesület elnöke.

Egészségtudatosan

Miközben az erdei tornapálya közösségi terét belengte a frissen sült lapcsánka és a szabolcsi, tengerikásás töltött káposzta illata, és a vendégek kellemes beszélgetéssel vagy éppen tánccal múlatták az időt, a egészségfejlesztési iroda munkatársai állapotfelméréseket végeztek.

Az egészségtudatos érdeklődők nem csupán a súlyukról, magasságukról és a vérnyomásukról kaphattak képet, a szakdolgozók vércukorszint-, BMI- és testzsírméréseket is végeztek.

Vérnyomást és vércukorszintet is mértek a szakdolgozók | Fotó: Palicz István

Moravcsik-Kornyicki Ágota szakmai programfelelős, a SZSZBMK Egészségfejlesztési Osztályának vezetője érdeklődésünkre elmondta: az EFI tudatosan törekszik arra, hogy minél több kisebb-nagyobb közösségi rendezvényre „kitelepüljön” a Nyíregyházi járásban, és tanácsadásokkal, állapotfelmérésekkel, szűrésekkel ösztönözze egészségtudatosabb életmódra az embereket, különösen az idősebb generáció tagjait.

Kótajban folytatják

– Így lesz ez például július 18-án, csütörtökön Kótajban is. A Petőfi utcai idősek klubjában – immár ötödik alkalommal – 10 órától Jávor Pál, a JAOK osztályvezető ápolója tart majd előadást a kótaji szenioroknak az időskor sajátosságairól.

Felüdítő torna a színpad előtti téren | Fotó: Palicz István

A klubfoglalkozáson megjelenők az energia-egyensúly feltételeiről, a betegségek és balesetek megelőzéséről, valamint a szellemi és testi erőnlét megőrzéséről is tájékozódhatnak.

Ingyenes vérnyomás-, vércukor-, koleszterin-, hemoglobin- és oxigénszintméréseken, illetve BMI-számításon vehetnek részt, valamint „testre szabott”, egyéni tanácsokat kaphatnak – mesélte Moravcsik-Kornyicki Ágota, az egészségfejlesztési osztály vezetője.

Palicz István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában