Álmodj!, Tervezz!, Alkoss!

2019.07.04. 18:06

Belekóstoltak a cukrász szakmába is

A felfedező tanuláson és a csapatmunkán volt a hangsúly a szakképzési centrum első pályaorientációs táborában.

„Álmodj!, Tervezz!, Alkoss!” – hirdeti a felirat a Nyíregyházi Szakképzési Centrum Digitális Közösségi Alkotóműhelyének falán. Így tesznek ezen a héten azok a vakációzó tizenévesek is, akik részt vehetnek a Centrum először megszervezett pályaorientációs nyári napközis táborában.

Ottjártunkkor, csütörtök délben is nagy volt a sürgés-forgás a műhelyben, a 10-14 év közötti általános iskolások éppen azon dolgoztak, hogyan bírják szóra, akarom mondani, cselekvésre okostelefonjaikkal a maguk programozta robotot.

Drónokat irányítottak

Ez persze csak egy szelete annak az „élménytortának”, amellyel a táborszervezők meglepték a diákokat az elmúlt napokban. Dancsiskóné Bakos Katalin projektmenedzser elmondta: a mindenre kíváncsi fiatalok belekóstoltak a centrum tagiskoláiban oktatott szakmákba, kipróbálták például, hogy milyen cukrászok lennének. Megismerkedtek a 3D nyomtatással, a hegesztő szimulátor működésével, kipróbálhatták a varrást és a famegmunkálást, drónokat irányíthattak.

– Sport- és kulturális programok is színesítették a táborozók mindennapjait, önvédelmi bemutatón vettek részt, valamint elsajátították az elsősegélynyújtás alapjait. Az alkotás öröme mellett egy olyan telefonnal irányítható robotot vihetnek haza a diákok, amelyet ők építettek és programoztak – mesélte a projektmenedzser.

Ötletesség és kreativitás

– Hihetetlen, mennyi kíváncsiság, energia, ötletesség és kreativitás lakozik ezekben a gyerekekben! – szólt elismerően Huszár István, majd büszkén mutatta meg, mi mindent értek el, s alkottak a lelkes „robotolók” a játékok, sport és programozás területén.

– Szoftveres rajzolás lézervágáshoz, tervezés 3D-s nyomtatáshoz, majd kivitelezés, robotkészítés Mikro:bit készlet segítségével – sorolta a kipipált programokat a középiskolai tanár.

– Nagyon jól éreztem magam itt az osztálytársaimmal és az új barátaimmal, sokat tanultunk a különféle szakmákról, a robotikáról, a drónokról, szóval megérte ezt a tábort választani! – nyilatkozta lapunknak az egyik táborozó, Zsigó Dalma Kamilla. – Hamar összebarátkoztam mindenkivel, csapatban dolgoztunk. Voltam már hittan- és sporttáborban is, ez, a „robotos” hét legalább annyira tetszett! – tette hozzá a nyíregyházi Szent Miklós görögkatolikus általános iskolába járó Dalma.

Folytatásért kiált

Bár arra nincs garancia, hogy idővel a pályaorientációs napközis tábor minden résztvevőjét mint diákjait üdvözölheti majd valamelyik intézményében a Nyíregyházi Szakképzési Centrum, az határozottan állítható, hogy a gyerekek élvezték a Digitális Közösségi Alkotóműhelyben töltött napokat, a program tehát folytatásért kiált.

– Sikerült népszerűsítenünk a szakmákat, elsősorban azokat, amelyeket a tagintézményeinkben tanítunk. A varrás, a forrasztás, a fa- és fémmegmunkálás, a tervezés, programozás, robotika és nyomtatás egyaránt felkeltette a gyerekek figyelmét.

Minél előbb, annál jobb

– A pályaorientációt érdemes már ebben a korban elkezdeni, hiszen minél előbb képet kap egy tizenéves arról, melyik munkakör mit takar, milyen szépségeket és kihívásokat rejt, annál tudatosabban képes dönteni egyik vagy másik mellett. Nem hátrány például, ha egy fiatal nem azután döbben rá, hogy látni sem bírja a vért, miután felvették az egészségügyi középiskolába, akiket pedig kifejezetten a segítő vagy alkotó szakmák vonzanak, minél előbb és minél tudatosabban készülnek az adott pályára.

– A 12 táborozó két pedagógus és a műhelyasszisztensek segítségével ügyesen dolgozott önállóan, illetve csapatban is, és nagyra értékelték, hogy a tanórai keretekhez képest jóval szabadabban, „lazábban” tehették mindezt – összegzett Dancsiskóné Bakos Katalin.

Palicz István/Fotók: Dodó Ferenc

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában