gyász

2019.07.26. 08:03

Dr. Fazekas Árpád emlékére

A nyugalmazott gyermekgyógyász főorvos, kardiológus, orvos- és helytörténész 95 éves korában elhunyt.

Dr. Fazekas Árpád 1924-ben született Csengerben. Vámtiszt édesapjának foglalkozása miatt a család sűrűn változtatta lakóhelyét, ennek megfelelően három városban járta ki a gimnáziumot: Sátoraljaújhelyen, majd Munkácson, végül Kassán, ahol kitűnő eredménnyel érettségizett. 1947. július 5-én diplomázott a Debreceni Orvostudományi Egyetemen. Budapest 1945-ös ostroma idején a Budai Önkéntes Ezred segélyhelyének vezetését is magára vállalta. Zsidó származású évfolyamtársának, Róna Györgynek fényképes magyar igazolványt szerzett, akinek így sikerült megmenekülnie az internálástól.

Hatósági orvostanból 1948-ban, gyerekgyógyászatból 1951-ben, gyermekkardiológiából 1980-ban szerzett szakképesítést. Első munkahelye a debreceni gyermekklinika volt, majd 1951 novemberétől 1957 júliusáig Berettyóújfaluban vezette az ottani kórház két osztályát, főorvosi beosztásban. Emellett rendelt a szakorvosi rendelőintézetben, és három járásnak a gyermekgyógyászati szakfelügyelői munkáját is ellátta.

Dr. Fazekas Árpád

1956-ban, a forradalom idején a kórházi munkástanács elnökévé választották, emiatt a megtorlás időszakában nemcsak a kórházból, de a városból is kitiltották, és mintegy büntetésből Kislétára helyezték körzeti orvosnak; ott kezdett orvostörténeti kutatásokkal foglalkozni. 1968-ban került a nyíregyházi Jósa András kórházhoz, ahol majdnem két évtizeden át, 1987 végéig dolgozott. 1968. december 1-jén, saját eseteiből 500 szívbeteg gyermek dokumentált adatait összegyűjtve indította el a megyei szívgondozó intézetet, melyet húsz éven keresztül vezetett.

Orvosi munkája mellett nagyon sokat foglalkozott közéleti és kulturális témák kutatásával és eredményei publikálásával is. Egy 2011-ben adott interjújának tanúsága szerint addig 674 írása jelent meg nyomtatásban (melyek közül 20 könyv), ám ezeknek csak mintegy negyede, 178 volt orvostudományi cikk, a többi helytörténeti, orvostörténeti, kulturális, illetve az 1956-os forradalom történetével foglalkozó publikáció. 50 évvel ezelőtt, 1969. december 5-én, az akkor 70. évfordulóját ünneplő Erzsébet-kórház Fazekas Árpád javaslatára vette fel Jósa András nevét.

Az orvostörténeti kutatás pihentette, szórakoztatta, de elsősorban gyerekorvosnak vallotta magát. Nyugdíjba vonulása után még 2005-ig rendelt otthonában. Emberségéért, szakmai alázatáért sokan tisztelték és szerették. 1970-ben az Orvosi Hetilaptól Markusovszky-díjat kapott a Steinberg-féle szűrővizsgálati módszert ismertető cikkéért. 1988-ban Nyíregyháza díszpolgára lesz, 1995-ben Magyar Köztársasági Ezüst Érdemkereszttel ismerték el.

Életének utolsó néhány hónapjában súlyos betegsége kényszerítette szeretett kórházába, de segíteni sajnos már a lelkes utókor sem tudott rajta. Dr. Fazekas Árpád hamvasztás utáni búcsúztatása augusztus 21-én 11 órakor lesz a nyíregyházi temető központi ravatalozójában.

Emlékét kegyelettel megőrizzük.

- A kórház vezetése -

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában