Helyi közélet

2019.07.09. 19:00

Együtt húzták az adatközlőkkel

A támogatásnak köszönhetően Erdélyben szakmai gyűjtőúton is jártak a fiatalok.

A mesterkurzus utolsó foglalkozásán közös zenélés is szerepelt a programban | Fotó: Sipeki Péter

Bár már a megérdemelt pihenésüket töltik a diákok és a pedagógusok, sok szép emléket őriznek az elmúlt tanév eseményeiből, amelyekre szívesen emlékeznek vissza.

Mozgalmas volt a 2018/19-es tanév a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnázium zeneművészeti tagozat népzenei tanszaka számára.

Mesterkurzus diákoknak

– Talán nem túlzás úgy fogalmaznom a kollégáim nevében is, hogy a tanszakunk életében az eddigi legmozgalmasabb év volt. Az eseménydús hónapokat a Csoóri Sándor Alaptól elnyert pályázati támogatásnak köszönhettük.

A pályázat megvalósítása két részből tevődött össze: egyrészt lehetőségünk volt eszközbeszerzésre, így a Nyíregyházi Művészeti Szakgimnáziumban folyó népzeneoktatáshoz szükséges hangszereket és hangszertartozékokat szerezhettünk be, másrészt beiskolázási programot szerveztünk általános iskolás diákoknak.

Mindnyájunknak szükségünk van ilyen élményekre.

Ennek keretében havonta érkeztek intézményünkbe mesterkurzusra olyan felső tagozatos tanulók a régiónkból, akik az alapfokú művészetoktatásban népzenét tanulnak.

A mesterkurzuson az intézmény népzenetanárai mellett más elismert népzenészek, neves oktatók is tanítottak. Ezeket a népzenei foglalkozásokat színesítette táncház és közös zenélés is – tájékoztatta lapunkat Dragony Gábor, a népzenei tanszak egyik ­tanára.

Utazás Erdélybe

– A pályázat részét képezte továbbá egy szakmai gyűjtőút is, amely mindnyájunk számára sok értékes tapasztalatot, nagy élményt nyújtott. Erre az erdélyi szakmai útra magunkkal vihettük a pályázatban részt­vevők mellett a megvalósításban sokat segítő szakgimnazista növendékeinket is.

A tanulmányút pár napja alatt ellátogattunk Sztánára, ahol Varga István „Kiscsipás”-tól és zenekarától tanulhattunk. Ezután – az egész táncházmozgalom bölcsőjeként szolgáló – Székre érkeztünk, ahol Pali Marci és zenekara oktatott bennünket.

A mesterkurzus utolsó foglalkozásán közös zenélés is szerepelt a programban | Fotó: Sipeki Péter

Öröm volt látni a gyerekek, fiatalok arcát, hiszen sokan közülük még csak felvételről találkoztak ezzel a kultúrával, most azonban lehetőségük volt azt a levegőt belélegezni azt a nyugalmat megérezni és megtapasztalni, amelyben ezek az emberek évszázadok óta élnek. Nagy élmény volt a számukra, hogy együtt zenélhettek az élő adatközlőkkel. Egészen biztosan más szemmel tekintenek ezután a népi kultúrára.

Mindnyájunknak szükségünk van ilyen élményekre, amelyek motivációs bázisként szolgálhatnak a rohanó mindennapokban. Reméljük, hogy a pályázat lezárásával az elindult folyamatok és kedvező változások nem érnek véget, és azokat a későbbi tanévekben is ugyanilyen lelkesedéssel és szakmaisággal tudjuk majd a növendékek hasznára, fejlődésére fordítani – tette hozzá Dragony Gábor.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában