taní-tani

2019.07.11. 15:46

Élményekre alapozott, játékos nevelés

Játékosan tanultak az élménypedagógiáról az óvónők és a szaktanárok is.

Sipeki pictures [email protected]

Gyorsan elrepült az idő a Környezettudatosság a mindennapokban címmel megrendezett, óvónőknek és általános iskolai tanároknak tartott továbbképzésen.

A Váci Mihály Kulturális Központban ideiglenesen kinevezett iskolapadokban Koltay Eszter környezetkutató-környezetfizikus mutatta meg a pedagógusoknak, hogy a játékos, élményalapú tanítással hatékonyabban átadhatják a kötelező tananyagot éppúgy, mint a tanrenden kívüli ismereteket a gyerekeknek.

Hagyományos és digitális

Az Öko-játék környezettudatos élményprogram megalkotója saját iskolai élményeire alapozva találta ki a munkatervet. – Noha mindig jó tanuló voltam, sose szerettem tanulni, ellenben imádtam a játékokat.

Azért, hogy megússzam a tanulást, igyekeztem minél gyorsabban megjegyezni az információkat és játékká alakítani azokat. Az egy helyben ülés is problémákat okozott, ezért még

az egyetemi éveim alatt megfogalmazódott bennem a környezettudatos élményprogram ötlete

– mondta el Koltay Eszter.

A programvezető rendezvényszervező cégeknél szerzett tapasztalatai alapján ismerte fel azt is, hogy nemcsak a gyerekek, de a felnőttek is szeretnek játszani. – Ezen a játékos délelőttön a gyerekek környezeti nevelésével foglalkozunk, és megmutatom, hogy a hagyományos fajátékok mellett hogyan lehet bevonni a modern technológiát és a digitális eszközöket az ismeretterjesztésbe.

Koltay Eszter hangsúlyozta: a környezeti nevelésre szükség van, hiszen abban a földtörténeti (interglaciális, tehát két jégkorszak közötti) korban, amiben mi is élünk, a felmelegedés természetes jelenség, csupán a melegedés üteme természetellenes.

A programvezető és csapata ezért a környezetvédelem minden területére talált ki feladatokat és játékokat, amivel könnyen megértethetik az óvodás- és általános iskolás-korú gyerekekkel, mit tehetnek ők a hétköznapokban a folyamatok lelassításához, miközben a csapatmunkához is hozzászoktatják őket.

A szakmai napon részt vevő pedagógusok egy családi házat ábrázoló, gyönyörű grafikai elemeket tartalmazó, hatalmas fatáblán tanulhatták meg, milyen háztartásban is alkalmazható környezetvédelmi tippeket osszanak meg a gyerekekkel, de a tableten futó applikációk segítségével a környező növény- és állatvilág játékos tanítási módszereivel is megismerkedhettek.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában