Helyi közélet

2019.07.27. 19:24

Éremeső „hullott” Nyírbogáton

A pedagógusi, illetve a polgármesteri pályán sikereket elért vezetők kapták a megyei közgyűlés kitüntetéseit.

A jubiláló, másfél évtizedes múltra visszatekintő Bogáti Forgatag szervezői az idei rendezvényen is hűek maradtak a hagyományokhoz: az ünnepi műsor részeként ismét 100 postagalambot engedtek az égbe a prominens vendégek, s ezúttal is itt találtak méltó gazdákra a megyei közgyűlés bronz emlékérmei, amelyeket kiemelkedő közéleti, közszolgálati tevékenységük elismeréseként Seszták Oszkár, a közgyűlés elnöke nyújtott át a kitüntetetteknek. Cikkünkben őket mutatjuk be.

Az idén Csák István (b. 2.), Baracsi Lajosné (b. 3.), Almási Katalin (b. 5.) és Müller Istvánné (b. 6.) vehettek át a megyei közgyűlés elismeréseit Seszták Oszkártól (b. 4.)

Iskolát alapított

Almási Katalin a Dankó Pista Óvoda, Általános Iskola, Középiskola, Kollégium és AMI igazgatója, Biri község polgármestere és sok más közéleti és szakmai szervezet tagja. Pedagógus, szociális szolgáltatás és oktatás területen szakértő, vizsgaelnök. Óvónőként kezdte a pályáját, majd általános, később szakiskolában folytatta. Mindeközben folyamatosan tanult, képezte magát. Művelődésszervező, szociálpolitikus, közoktatási vezető, majd ember- és társadalomismeret szakos tanár is lett.

– A pedagóguspályán az édesanyám a példaképem, mindkettőnknek szívügyünk a gyermek, különösen a rászorulók, a hátrányos helyzetűek, a romák. Szociális szakemberként hiszek abban, hogy a jó nevelő–oktató munka, példaadó pedagógusokkal, segít megalapozni és irányt mutatni azoknak, akik nehéz helyzetbe kerültek, nem találnak munkát, vagy épp szakképzetlenségük miatt nem alkalmazzák őket. Ezért is alapítottuk meg édesanyámmal 15 éve a Dankó-iskolát Biriben – mesélte Katalin.

A sárkányok földjén

Baracsi Lajosné Fertőszéplakon, egy nyolcgyermekes pedagóguscsalád legkisebb gyermekeként született. Édesapja kántortanító, édesanyja apácáknál nevelkedett tanítónő volt. A Pécsi Tanárképző Főiskolán szerzett biológia–testnevelés szakos diplomát a válogatott tornász, majd általános iskolai tanár lett. A Nyírbátorból származó későbbi férjével a soproni egyetemen ismerkedett meg, végül a „sárkányok földjén” alapítottak családot.

– Pályafutásom kezdetétől önkénteskedtem a Vöröskeresztnél, 15 évig voltam a megyei diáksportszövetség vezetője Bátorban. Később két edzővel és elhivatott szülőkkel megalakítottuk a városban a Bátori Sárkány Úszóegyesületet, melynek a kezdetektől az elnöke vagyok, ma már korosztályos bajnokokat, válogatottakat nevelünk ki. Egész életemben fiatalokkal foglalkoztam, igyekeztem felébreszteni tanítványaimban a sportszeretetet, a kötelességtudatot és a tudásvágyat – mondta el Baracsi Lajosné.

Vezetőnek választották

Müller Istvánné Mérken született, 1979-től két évig Bátorligeten és Teremen tanított, majd visszatért férjével Mérkre, ahol születtek. Majd’ három évtizeden át dolgozott a helyi általános iskolában, amelynek egy ideig a vezetője is volt. 2006-tól önkormányzati képviselőként, 2010-től napjainkig polgármesterként igyekszik tenni szeretett községéért, szülőfalujáért.

A rendszerváltás óta vezeti szülőfaluját

A negyedik „bronzérmes”, Csák István neve mára egybeforrt Teremmel. A községben született, ott is cseperedett fel. A rendszerváltás óta minden önkormányzati választáson bizalmat kapott a település lakosságától, így 29 éve polgármestere a szülőfalujának.

– Annak idején a nyíregyházi Szamuely Tibor Kertészeti Technikumban szereztem kertésztechnikusi oklevelet, majd 8 évig a bátorligeti, majd az egyesült Bátorliget–Terem tsz. főkertésze voltam – emlékezett vissza a 3 gyermekkel és 5 unokával büszkélkedő településvezető.

Hozzátette: nagyobb családjaként tekint a községre, éppen ezért a legnehezebb időkben, minden körülmény között igyekezett odafigyelni, megoldást találni az ott élő emberek ügyeire, gondjaira, a fejlődés pedig, amelyen három évtized alatt Terem keresztülment, magáért beszél.

PI

Ezek is érdekelhetik