Senkinek se adjon felmentést az „alacsony intellektus”

2019.07.05. 11:20

Ez a játék rossz vége

Miért kellene beletörődni, hogy vannak emberek, akiknek az a természetes, ha összetörik, elrondítják azt, amit a közösség épít? Nyéki Zsolt jegyzete.

Nyéki Zsolt

Miért kellene ezt a romboló értékrendet megérteni, elfogadni akármilyen lélektani vagy szociológiai kutatás eredményeként? Miért ne lehetne elvárni az együttélés minimális szabályait mindenkitől, aki egy közösség tagjaként élvezi annak előnyeit? E messze nem játékos kérdések válaszért kiáltanak játszótereken, parkokban is, ahol szétzúzott padok, hinták, szétszórt szemétkupacok, derékba tört fák szembesítenek a terebélyesedő nihilizmussal.

Pedig milyen szép a szándék, amely a lelkes csöppségeket olyan formabontó játszótérrel akarja meglepni, mint például a megyeszékhelyen, a Sóstói-tó mögött, magyar rajzfilmekből ismert kedvencekkel: Vízipók, Frakk, Kukori, Süsü, a sárkány, no meg a jó királyfi. Öles felirat kéri: senki ne másszon fel rájuk, mert törékenyek. Ezt a szülőnek kellene elmondania az olvasni még nem tudó gyermekének, de az apukák és az anyukák elégedett büszkeséggel szelfiznek a mesefigurákon lovagló csemetéikkel. Szűkül a tiszteletet érdemlő kivétel, tágul a cigarettázó, csikket eldobó, szotyit maga alá köpködő felmenői kör. Az én gyerekkoromban egyszer egy kőműves dörmögte a bajusza alá, amikor összetörték a park műkő virágágyásait, a keze munkáját: „Minek a paraszt­nak csoki, ha csak összekeni magát vele…” Nem volt épp egy szociálpszichológiai mély­elemzés, de annál tömörebb és világosabb értékelés, meg is jegyeztem egy életre.

Na de ezt nem lehet ilyen csöndes monológgal elintézni, az újraépítés nem jelenthet belenyugvást. Ha a szülő képtelen jó példát mutatni, jóra nevelni a gyermekét, vállalnia kell a következményeket, be kell hajtani rajta az okozott kárt. Még oly hátrányos helyzet és mélyszegénység mellett is össze lehet szedetni az eldobált csikkeket, gödröt ásatni és fát ültetni a kitört helyére. Ha több térfigyelő kamera szükséges a parkok, terek, játékok, fák védelmére, akkor telepíteni kell azokat is. Csak ezen a megengedő, elnéző szemléleten lépjünk már túl, és senkinek se adjon felmentést „alacsony intellektus”.

Ezek is érdekelhetik