Kelet-retro

2019.07.13. 08:00

Fájdalmas búcsú a mándoki fatemplomtól

Előkaptuk az 50 és 30 évvel ezelőtti Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

1969. július 13., vasárnap

Búcsú a mándoki fatemplomtól

Már a múlt évben megvették, nemsokára, talán pár hét vagy hónap múlva szétszedik, zsindelyeit, deszkáit gerendáit megszámozzák, teherautóra rakják, s elviszik, hogy azután idegen égbe emelje tornyát. Örüljünk-e, s legyünk-e büszkék, hogy a főváros figyelme felénk fordult? Vegyük kitüntetésnek, mikor ezt a szerény épületecskét méltónak találja, hogy felvigye, hogy bemutassa az egész nemzetnek és az arra járó külföldieknek mint nemzeti kultúránk egyik reprezentánsát?

Lehetséges, hogy erre gondolva talán simogat valami jóleső érzés, amikor találkozunk vele a Szentendrei Skanzenban. De valahogy halk ez az öröm, s inkább kesernyés, mert fáj, hogy megint elvész a szabolcsi föld arcának egy szép ékessége, hogy megint szegényebbek lettünk. Mert ez az egyszerű kis fatemplom egyedülálló érték, különleges és egyetlen a megyében is, az országban is.

1969. július 13., vasárnap

Életveszélyes birkamentés Kispaládon

A legutóbbi viharok alkalmával villám sújtotta a kispaládi termelőszövetkezet juhhodályát. A dohánypajtából átalakított hodály szalmateteje pillanatokon belül lángra lobbant, s benn több mint 200 birka volt. Egyetlenegy ürü égett benn, mert a többit a tsz-tagok kimentették. Ami állatot nem tudtak kiterelni, azt kihordták ölben. Az egy ürüért 360 forintot fizetett a biztosító. Ha bennég, fizetnek a többi kétszázért is, legalább 70 ezret. Tudták ezt a birkamentő tsz-tagok, és mégis kockáztattak, talán még az életüket is.

Nagykállóban, a harangodi üdülőövezetben a legmagasabb dombon kilátót építettek. Tetejéről jó rálátás nyílik a tóra (1989. július 13., csütörtök)

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában