partium

2019.07.06. 08:51

Két keréken a Partiumban

Okkal nevezik a Körös-parti Párizsnak a történelmünk máig fellelhető nyomait magán viselő Nagyváradot.

Bringával kalandozott a közelmúltban a „Kerékpárral 7 határon át!” program keretében az immár évtizedek óta aktív és közhasznú Zöld Kerék Alapítvány. A civil szervezet csapata Magyarországról, a Szabadság Vándorai Kárpátaljáról, a Kalandosok Céhe a Partiumból indult el a 300 kilométeres, háromnapos túrára.

– Útjaink a partiumi Székelyhídnál találkoztak, ahonnan népesre duzzadt csapatként bringáztunk szálláshelyünkre, a termálfürdőjéről méltán híres Hegyközszentmiklósra. A közös vacsora után megfáradt izmainkat a kellemes vízben lazíthattuk le, vidám hangulatú beszélgetések közepette.

Fájó volt a búcsú

– Másnap Nagyváradot vettük célba: igazi kihívások vártak ránk a csodaszép tájakon, de a látvány a dombtetőkön mindenért kárpótolt. A magyar történelem máig fellelhető nyomait magán viselő Nagyvárad, az impozáns épületek, templomok és terek lenyűgöztek minket, nemhiába nevezik a Körös-parti Párizsnak – mesélte Harászi Enikő, majd így folytatta élménybeszámolóját: – Harmadnapra ismét kánikula várt minket, izzott a levegő az aszfalt felett. A csapatunk egységgé kovácsolódott, így fájó szívvel, de a viszontlátás reményében búcsút intettünk egymásnak, és újból Magyarország felé vettük utunkat.

„Miközben izzott a levegő az aszfalt felett, a csapatunk egységgé kovácsolódott.”

– Az itt szerzett emlékek és élmények soha meg nem fakuló, sőt az idő múltával mind értékesebb és élénkebb képekként fognak megmaradni mindannyiunk szívében.

Szúnyogharc és macskanyelv

A múlt hónap második felében vidám és embert próbáló nyári táborozáson jártak a bringázás szerelmesei a nyíregyházi Ridens iskola fogyatékkal élő fiataljaival. A programok között éppúgy szerepelt egészségügyi elő­adás és tokaji hajókirándulás, mint lubickolás és napozás Sárospatakon.

A táborozás fénypontja a Szerencsi Bonbon Kft. meglátogatása volt, ahol természetesen meg is kóstolták a finomabbnál finomabb csokoládékat, többek között a macskanyelvet is, majd kézműveskedtek.

Az igazi kihívás másnap várt a táborozókra, amikor a szúnyogokkal harcolva felkapaszkodtak a tokaji adótoronyhoz. A fáradhatatlan csapat városi sétával és múzeumlátogatással zárta a kirándulást.

PI

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában