A folytonosság a kulcs

2019.07.18. 15:42

Kevesebben adnak vért nyáron

Bizonyos időszakokban, így nyáron is kevesebben adják vérüket a jó ügyért.

Az Országos Vérellátó Szolgálat és a Magyar Vöröskereszt évek óta közösen kampányol a vér­adás mellett. Mint Gurály Edina, a Magyar Vöröskereszt Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Szervezete igazgatója elmondta: a véradás fontosságára és a folytonosságra helyezik a hangsúlyt.

A folytonosság a kulcs

– A megyében mindennap két helyszínen is biztosítunk lehetőséget a lakosságnak az önkéntes véradásra. Nem lehet elégszer hangsúlyozni, miért fontos, hogy valaki vért adjon: egyetlen véradó akár három betegen is segíthet, hiszen a levett vérből plazmakészítmények, vörösvérsejt- és vérlemezke-koncentrátumok készülnek – tájékoztatta lapunkat Gurály Edina.

– Az egészségügynek heti szinten körülbelül 500–550 véradóra lenne szüksége a megfelelő vérkészlet fenntartásához a megyénkben. A folytonosságra azért fektetünk nagy hangsúlyt, mert a vért csak bizonyos ideig lehet tárolni. Éppen ezért a Magyar Vöröskereszt célja, hogy minél több emberhez eljusson ez a kampány, amiben egyúttal sok véradással kapcsolatos kérdésre is választ kaphatnak az érdeklődők és az önkéntes donorok.

– A nyári időszakban a vér­ellátás megszervezése több okból is problémás feladat. A rendszeres véradók közül is sokan elutaznak, a szabadságok, nyaralások miatt pedig csökken az önkéntesek száma, de a szezonális munkák és a hőség is akadályozó tényezők lehetnek – tette hozzá az igazgató. A véradás részletes feltételeiről a veradas.hu weboldalon olvashatnak a segíteni vágyók.

Az idei kampány szlogenjének kettős üzenete van: a Van egy órád a nyáron? címmel indított program most nemcsak a véradás idejére utal, hanem az utána megnyerhető ajándékokra is. A július 1-je és szeptember 1-je közötti időszakban vért adó donorok egy köszönő képeslapot vehetnek át, ami egyben egy nyereménykupon is. A vér­adók között ötven darab fitneszkar­órát sorsolnak ki, de gazdára talál néhány borkóstoló-meghívás és egy wellnesshétvége is.

GE

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában