kérem a következőt

2019.07.27. 11:30

Komfortos környezet, jobb közérzet

A Magyar falu Program részeként az ötezer lélekszám alatti falvakban 186 orvosi rendelő épülhet vagy újulhat meg, összesen 4 milliárd forint értékben.

Fotó: Nagy András

Gyopáros Alpár modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos a napokban bejelentette: ezúttal a pályázók fele jutott támogatáshoz, ám a kormánybiztos ígéretet tett arra, hogy tekintettel a nagy érdeklődésre, jövőre újra kiírják a pályázatot.

A megyei listán szereplő települések egyike a rendelőfelújításra közel 37 milliós forrást kapott Jánkmajtis, amelynek vezetője, Szabó Ágnes lapunknak elmondta: a község jó öreg komplexumában, ahol a fogorvosi, a gyermek- és a háziorvosi rendelő, valamint a védőnői szolgálat található, az utóbbi évtizedekben csak alapvető karbantartási munkálatokra futotta az önkormányzat erejéből.

Tiszadobon az egészségügyi központ négy egységét érintik a fejlesztések | Fotó: Nagy András

– Most lehetőségünk nyílik az alsó szint rendbetételére, nyílászárócserékre, homlokzati hőszigetelésre, valamint a 7 millió forintos eszközkeretből a szükséges tárgyak megvásárlására a legkisebb csipesztől a modern gépekig.

Mivel a környező településekről is járnak ide betegek, a várva várt fejlesztések előnyeit nem csupán a jánkmajtisi lakosok tapasztalják majd – tette hozzá Szabó Ágnes.

Eljárt az idő az épület felett

Kovács József, Jéke első embere arról számolt be, hogy a megítélt támogatásnak köszönhetően a 21. század követelményeinek minden szempontból megfelelő orvosi és védőnői rendelőket tudnak kialakítani a településen a meglévő épület felújításával, illetve bővítésével.

– Szakmailag jól előkészített támogatási kérelemről beszélünk, amelynek bírálatakor is a szakmaiság érvényesült.

Régi elképzelésünk, a lakosok jogos elvárása teljesülhet ezzel a beruházással.

Egy olyan kis faluba, mint Jéke, ritkán érkezik közel 30 millió forintos támogatás!

Hasonlóan büszkék vagyunk a Leader-es pályázati sikereinkre is, ezek révén szintén tovább szépül és gazdagodik Jéke – mesélte Kovács József.

Teremben 29,9 millió forint „termett” a fejlesztési program jóvoltából. Az egészségügyi alapellátásnak jelenleg helyet adó Fő utcai ingatlan az 1970-es években épült, a víz-, fűtés- és szennyvízhálózata elavult, a tetőszerkezete felett is eljárt az idő, gyakori a beázás, és a mellékhelyiségek sem felelnek meg a mai követelményeknek.

– Jelenleg az épület nem alkalmas az egészségügyi alapellátásra, annál is inkább, hogy külön védőnői rendelővel nem rendelkezik. Égető szükség van tehát a mihamarabbi felújítására, korszerűsítésére a nyílászárócseréktől és fűtéskorszerűsítéstől kezdve a szigetelésen, festésen, burkoláson keresztül a komplex akadálymentesítésig.

A támogatásnak köszönhetően mindez végre megvalósulhat,

jelentősen javulni fog tehát a háziorvosi és a védőnői ellátás színvonala

– újságolta Csák István polgármester.

Hozzátette: a pályázati forrás orvosi műszerek és eszközök, valamint informatikai gépek beszerzésére is lehetőséget nyújt, mindez elengedhetetlen az egészségügyi alapellátás zökkenőmentes működéséhez.

Nem volt rá pénz

Tiszadob önkormányzata 23,5 millió forinttal gazdálkodhat, így is tesz, mégpedig a „bölcs gazda gondosságával”. – Az egészségügyi központ négy egységét érintik a fejlesztések: a két körzeti orvosi rendelőt, a fogorvosi rendelőt és az úgynevezett Zöld Keresztet, ahol a gyerekeket látják el.

Az elmúlt években, anyagi erőforrás híján, nem tudtuk műszerekkel, eszközökkel fejleszteni ezeket a szolgáltatásokat, az orvosi rendelő teljes akadálymentesítése is váratott magára. Egészen mostanáig… – mondta el érdeklődésünkre a 2770 lelkes „kastélyfalu” polgármestere, Bán György.

Palicz István


Nyertes települések

Az orvosi rendelők fejlesztésére, építésére támogatást kapott 12 megyei település:

Anarcs (30 M Ft), Császló (16,6 M Ft), Petneháza (30 M Ft), Szabolcs (22,1 M Ft), Jánkmajtis (36,9 M Ft), Jéke (29,9 M Ft), Terem (29,9 M Ft), Timár (30 M Ft), Tiszaadony (29,9 M Ft), Tiszadob (23,5 M Ft), Tiszaszalka (30 M Ft), Tyukod (30 M Ft)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában