dolgos kezek

2019.07.16. 11:30

Könnyebb és gyorsabb idénymunkást találni

A munkaerőhiány orvoslását célozta meg az új jogszabály.

Corrected by Zoli

Fotó: KM archív

A közmunka és az idénymunka közti rugalmasabb átjárhatóságot segíti egy nemrégiben életbe lépett jogszabály. A betakarítási időszakban jelentkező munkaerőhiány orvoslására megalkotott új szabályozás szerint ha egy közfoglalkoztatott egy hónapon belül 14 napot meghaladó időszakra idénymunkát vállal, akkor nem sérül a közfoglalkoztatási szerződése, az idénymunka befejeztével visszatérhet a szerződés szerinti közfoglalkoztatásba.

Ezenfelül az idénymunka idejére napi 2000 forintot kap a kormányhivataltól, vagyis megkapja a közfoglal­koztatási jogviszonyból származó jövedelmének arányos részét is.

Kölcsönözhető közmunkások

Rácz Imre, a Nemzeti Agárgazdasági Kamara megyei elnöke, Román István megyei kormánymegbízott és dr. Nagy Ervin, a megyei kormányhivatal foglalkoztatási főosztályának vezetője már a szezon előtt tájékoztatta a gazdákat arról, hogy lehetőségük van az önkormányzatoktól közmunkást kölcsönözni. – Összesen tizenhárom agrárfórumot hívtunk össze a témában.

Már áprilisban és májusban felkerestük a járási központokat, és felhívtuk a gazdálkodók figyelmét az új lehetőségre. Most is azt javaslom, hogy akinek még ilyen jellegű igénye van, az mihamarabb jelezze az önkormányzat felé – tájékoztatta lapunkat Rácz Imre, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke.

Élni fog a lehetőséggel

Görömbei Vilmos az almaszezonra szeretne közmunkást kölcsönözni, várhatóan a tiszaberceli és a paszabi önkormányzattól. – A teljes szezonban közel száz embert mozgatunk meg, ennek várhatóan a fele lesz olyan idénymunkás, akiket a közfoglalkoztatási rendszerből kérünk majd ki.

A kormányhivatalnak

már tavaly ősszel jeleznünk kellett az idei igényeinket,

most pedig az önkormányzatokhoz kell beadnunk egy igénybejelentő lapot.

Remélem, a dolog adminisztrációs része gyorsan és zökkenőmentesen megy majd, s nem lesz semmiféle fennakadás. Úgy vélem, ez a rendszer nagyban megkönnyítheti a gazdálkodók dolgát, ahogy jól jár a pluszpénzzel az idénymunkára kikölcsönzött közmunkás is.

Bár hozzáteszem, közfoglalkoztatott is egyre kevesebb van, legalábbis ez az én tapasztalatom, ugyanis az erősödő építőipar felszívja őket, és sokan el tudnak helyezkedni az elsődleges munkaerő­piacon – fogalmazott lapunknak Görömbei Vilmos.

Sokan ebből éltek

Van olyan gazdálkodó, aki évek óta nem látott hadra fogható napszámost, holott volt idő, amikor nem kellett lasszóval fogni az idénymunkást, sokan éltek meg szezonális mezőgazdasági munkákból.

– Egyszerűen elfogytak, eltűntek az ágazatból a kétkezi dolgozók, s igencsak szervezetten kell nekilátni a szürethez, ha azt akarjuk, hogy ne maradjon a fán a gyümölcs. Sajnos, az idén a szüret végét fel kellett adnunk, s a leszedett meggy nagy részét csökkentett áron, a lépiacon adtuk el.

Más gazdákhoz hasonlóan, mi is gépesítettünk, s a rázott piros gyümölcs már nem ért annyit, mint a kézzel szedett minőségi termés, egyszóval: az idén nem jöttünk ki jól a meggyből – mondta el Zilainé Molnár Ildikó. Az újfehértói családi gazdaságban évek óta szembesülnek a munkaerő­hiánnyal.

– Ott tartunk, hogy a gazdák álláshirdetéseket adnak fel, annyira nincs emberük. Egy traktorosnak havi 300 ezret is kínálnak, mégsincs jelentkező, mert ebben a szektorban nem 8-tól 4-ig tart a munkaidő.

Rengeteg energiát és időt vesz el a gazdáktól a betakarítás megszervezése, erre nincs kapacitásunk: felhajtani a napszámosokat. Ha szorít az idő, inkább befogjuk a családtagjainkat, akik az idén is kivették a részüket a meggyszüretből, de így lesz ez 5 hektáron a szilvánál és a 8 hektáros almáskertben is, dolgozni fognak a saját munkaidejük után.

– Sokan elfelejtik azt is, hogy a mezőgazdaságban

nem mi diktáljuk a munkatempót.

Akkor kell dolgozni, amikor az időjárás megengedi, nincs mese, az esős napokat akár a hétvégén kell bepótolni, és sokan a pihenőnapokat nem szívesen áldozzák fel – vázolta fel a helyzetet a gazdál­kodó.

– Az adminisztratív feladatokon kívül a traktorozásban, az állatok körül a diákmunkások sokat segítenek augusztus végéig, többségük ilyen területen tanul, így a pénz mellett a tapasztalatszerzés is motiválja őket, elégedettek vagyunk velük, nagy segítséget jelentenek nekünk – tette hozzá Zilainé Molnár Ildikó.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában