építés

2019.07.16. 09:15

Mi tud egy okostégla? Miért jobb a tégláknál?

Két év, és csak a közel nulla energiaigényű épület kaphat használatbavételi engedélyt.

Azt jól tudjuk, hogy a tégla a legismertebb falazóanyag, amely már évezredek óta bizonyít. Ha a téglát választjuk, akkor biztosak lehetünk benne, hogy rosszul nem döntöttünk.

Az okostégla azonban még a téglánál is jobb választás. De vajon mit tudnak az okostéglák, amivel okosabbak a téglánál? Az újHÁZ Centrum szakértői segítenek a kérdés megválaszolásában.

A legismertebb anyag

Magyarországon 2021. január 1-jét követően csakis közel nulla energiaigényű épületek kaphatják meg a használatbavételi engedélyt, hívják fel a figyelmet az országos építőanyag-kereskedő hálózat szakértői.

A tégla a legismertebb falazóanyag, a levegő pedig kiváló hőszigetelő. A fenntartható és takarékosan üzemeltethető ház építése a megfelelő építőanyagok kiválasztásával kezdődik.

Az intelligens otthonok alapját pedig azok az okos falazási rendszerek teremtik meg, amelyek az energiahatékonysági mutatóik alapján eredményesen veszik fel a harcot az elillanó hővel szemben.

De vajon mihez kezdenek az okostéglák ezzel a levegővel a tégla belsejében?

„Minél több levegőréteg található meg egy szerkezetben, illetve a hőnek minél nagyobb utat kell megtenni a tégla zegzugos labirintus­szerkezetében, annál jobb a hőszigetelő képessége” – ismerteti a centrum szakértője.

Hosszabb utat tesz meg

„Az okostéglák üregszerkezetében jóval hosszabb utat kell megtennie a levegőnek, mint a korábbi, hagyományos téglákban. A különleges üregszerkezet a levegőt sokkal hosszabb útra tereli a tégla belsejében, és ezért jobban tartja a meleget és nehezebben hűl ki a ház.

Ez több szempontból is jó: egyrészt így nincs szükség utólagos szigetelési munkákra, másrészt a végeredmény is sokkal ellenállóbb, sőt a tégla belsejében helyet kapó szigetelés teljes mértékben tűzálló.

Az okostégláknak három fajtája van. Az egyik az üreges „klíma”, ahol a tégla egyedien tervezett szerkezete biztosítja a kívánt hőszigetelő hatást. A leginkább hőszigetelő variáns, ahogy a neve is mutatja, a „thermo”, itt a tégla üregei a kiváló hőszigetelő tulajdonságokkal bíró kőzetgyapottal vannak feltöltve, így biztosítja a lehető leghatékonyabb hőszigetelést.

A harmadik, más kategóriát képviselő alfaja a hangszigetelő tégla, amely a hő helyett a hangszigetelésben nyújtja a maximumot. Ez nem annyira a külső, hanem inkább a belső, térelválasztó falazat kialakításánál ajánlott.

„Aki azt gondolja, hogy az olcsó tégla kiválasztásával költséghatékony módon jár el, az téved, ugyanis ez az anyag a ház felépítési költségének mindössze négy-öt százalékát teszi ki, ugyanakkor a falszerkezet hőszigetelő képességének minimum ötven százalékát nyújtja” – hangsúlyozzák az építőipari szakem­berek.

ÉKN

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában