Sokan nem figyeltek fel rá

2019.07.01. 10:57

Múlthéten felsírtak a szirénák, de vajon hallotta mindenki?

Mint arról korábban többször is beszámoltunk, előző héten kedden, szerdán és csütörtökön a Nyíregyházán található polgári védelmi lakossági riasztó- és tájékoztató eszközök (szirénák) hangos üzempróbáját végezték 9 órától. Arról kérdeztük olvasóinkat, ők hallották-e.

Forrás: KM

int arról korábban többször is beszámoltunk, előző héten kedden, szerdán és csütörtökön a Nyíregyházán található polgári védelmi lakossági riasztó- és tájékoztató eszközök (szirénák) hangos üzempróbáját végezték 9 órától. Arról kérdeztük olvasóinkat, ők hallották-e.

Mint kiderült, a legtöbb olvasónk ebből a sziréna tesztből nem sokat vett észre – a válaszadók csaknem fele, 43 százaléka azt állítja, hiába lakik közel a belvároshoz, nem figyelt fel a hangra, míg egy szintén jelentős százalék (33) azt mondta, ő sem hallotta, bár ennek az is lehet az oka, hogy messze lakik.

A válaszadók 14 százaléka azt felelte, igen, ő közel lakik a belvároshoz, és hallotta is a szirénapróbát, míg 10 százalék mondta azt, hogy hallotta, pedig messze lakik.

Összességében tehát elmondható, hogy sokak nem figyeltek fel a próbára, de ez persze közel sem jelenti azt, hogy ha valós veszély lenne, nem vennék észre a szirénát: a próba ugyanis rövid volt (a hangos üzempróbák során 30 másodperces folyamatos, állandó hangmagasságú szirénahangot 30 másodperc szünet követett, majd újból 30 másodperces folyamatos, állandó hangmagasságú hang volt hallható, ami a riadó elmúltát jelezte), élesben kicsit másképp mennének a dolgok.

– Amennyiben bekövetkezne valamilyen veszélyhelyzet, például baleset történne egy veszélyes anyagokkal dolgozó ipari üzemben, és mérgező anyag kerülne a levegőbe, 120 másodpercen keresztül szólna egy váltakozó hangmagasságú folyamatos szirénahang, mely a katasztrófariadó-jelzés, és hangosbemondókon, hangszórókon keresztül tájékoztatnák az embereket a történésekről és a tennivalókról – mondta Deák Lászlóné tűzoltó főhadnagy.

Ki rendelhet el riasztást?

Vidéki városokban, falvakban is telepített ilyen polgári védelmi szerkezeteket a katasztrófavédelem? Ki rendelheti el a riasztást, és mi alapján? – sorakoztattuk fel újabb kérdéseinket a katasztrófavédelmi megbízottnak, aki így válaszolt:

– Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében 261 darab lakossági riasztó-tájékoztató eszköz található. Minden esetben csak ott, abban a körzetben szólal meg a sziréna, ahol szükséges.

– Veszélyhelyzet esetén riasztást – a katasztrófavédelmi igazgatósággal egyeztetve – az adott település polgármestere rendelhet el, a zónában tartózkodók tájékoztatásáról az operatív törzs dönt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában