és még szerencsét is hoz

2019.07.25. 11:30

Szánjon fél órát a kéményére!

Érdemes nyáron kéményseprési időpontot egyeztetni, ilyenkor jóval rövidebb a várakozási idő.

Fotó: pixabay

Harmadik éve a magányszemélyek számára a kéményseprés ingyenes, és a katasztrófavédelem kéményseprőipari szervezete végzi a lakossági kémények rendszeres felülvizsgálatát az ország tizenhét megyéjében.

– A katasztrófavédelemnél dolgozó kéményseprők jelentős erőfeszítéseket tesznek a szén-monoxid-visszaáramlás miatt bekövetkező balesetek számának csökkentése és a kéménytüzek megelőzése érdekében.

„A kéményseprők rendszeres ­ellenőrző munkája életet menthet.”

Bizonyított a rendszeres ellenőrző munkájuk fontossága – jelentette ki Dudás Szilvia tűzoltó főhadnagy, és megjegyezte: az évszázadokon át köztiszteletben álló „kormos szakik” helyére modern eszközökkel, műszerekkel felszerelt szakemberek léptek, akik a tűzmegelőzésen túl energetikai, légellátási, tüzeléstechnikai, környezetvédelmi tanácsokkal is ellátják az ügyfelet.

Mindössze 30 perc!

Ma akkor találkozunk kéményseprővel, ha időpontot egyeztetve házhoz hívjuk őket. A kéményseprés az egylakásos ingatlanokban élők számára második éve önkéntes.

– Nekik maguknak kell elindítani azt az időpont-egyeztetési folyamatot, amelynek végén a kéményseprő az otthonukban elvégzi az ingyenes ellenőrzést. A szilárd tüzelőanyaggal működő fűtőberendezések esetén évente, a gázüzeműeknél kétévente – sorolta a megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott szóvivője.

– Ez a változás leginkább a külön háztartásban élő idősebb családtagoknak jelent nehézséget. Róluk is gondoskodni kell, ha ­szükséges, helyettük is hívjuk ki a kéményseprőket! – tette hozzá.

Munkában a kéményseprő | Fotó: Katasztrófavédelem

Egy kémény teljes nyomvonalának szemrevételezése és műszeres ellenőrzése mindössze 30 percet vesz igénybe. Persze csak akkor, ha minden rendben van.

– Ha a kéményt tisztítani kell, az valamivel hosszabb időbe telik, de otthonunk és családunk biztonsága megéri a ráfordított időt. A fűtési szezonon kívüli időszakban a kéményseprők kevésbé leterheltek, így április végétől augusztus végéig az ügyintézés gyorsabb, a várakozási idő rövidebb, és a munka is jobban tervezhető – hangsúlyozta a szóvivő.

A munka elvégzéséről és az eredményről minden esetben tanúsítvány készül, ennek egy példánya az ügyfélé. Ha a tanúsítványon szerepel hibakód, arról szóbeli tájékoztatást is kell kapnia, a problémát pedig minél hamarabb, de legkésőbb a következő ellenőrzésig szakemberrel kell kijavíttatni.

Nem opció, hanem kötelesség

Abban az esetben, ha a családi házba gazdálkodó szervezetet jegyeztek be, akkor a kéményseprés megrendelése már nem lehetőség, hanem kötelesség. Attól függően, hogy milyen fűtőeszköz van a kéményhez csatlakoztatva, egy- vagy kétévente kell ellenőriztetni. Ha gazdálkodó szervezet van bejegyezve a családi házba, a megrendelt kéményseprésért fizetni kell.

Társasházi lakások esetében, ha oda nincs bejegyezve gazdálkodó szervezet, a kéményseprő értesítést követően magától fog érkezni, és ingyenesen elvégzi a sor­munkát.

Azokba a társasházi lakásokba, ahová gazdálkodó szervezet van bejegyezve, a kéményseprő magától érkezik, de a munka díját ki kell fizetni. Ha a lakásnak saját kéménye van, akkor az egész összeget, ha a lakás a társasház gyűjtőkéményére van csatlakoztatva, akkor a munka rá eső részét kell megtéríteni.

Tájékoztatnak, felvilágosítanak

A megyei kéményseprőcsoportok szakemberei rendszeresen részt vesznek különböző városi rendezvényeken is. Kitelepített „kéményseprősátorban” kötetlenül tájékoztatnak, beszélgetnek a kéményseprést érintő legfontosabb tudnivalókról: a szolgáltatás igényléséről és az időpont-egyeztetés menetéről, a biztonságos kéményhasználatról.

A katasztrófavédelem kéményseprőmesterei szórólapok, tablók, tájékoztató kisfilmek és más szemléltetőeszközök segítségével mutatják be, mit lehet és ajánlott tenni a kéményhasználatból eredő balesetek elkerülése és megelőzése érdekében – utalt a munkájuk egy másik, de fontos területére a főhadnagy.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában