Kelet-retro

2019.07.01. 15:34

Tiszai kirándulás három halottal

Előkaptuk a 70, 60, 40 és 20 évvel ezelőtti Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

1949. július 1., péntek

Vasárnap avatják a rakamazi Tisza-hidat

1944 őszén annyi más fontos híddal, épülettel, üzemmel, raktárral, vasútállomással együtt felrobbantották a menekülő német hordák a Rakamaz és Tokaj közti vasúti hidat, és ezzel hosszú időre kettészakították Szabolcs megye és a hegyvidéki peremvárosok közlekedését. Csaknem öt éve jár két részletben a Szerencs-nyíregyházi vonat, a Szerencs felé utazóknak öt kilométert kell teherautón vagy más közlekedési alkalmatossággal megtenniük, hogy Rakamazról Tokaj állomásáig menjenek. Nem beszélve a teherszállításról, amelyet híd híján hosszú kerülőúton tudtak csak bonyolítani.

A hároméves tervet győzedelmesen befejező magyar munkások újabb diadala a rohammunkában, kitűzött határidő előtt elkészült új Rakamaz-tokaji Tisza-híd, amelyet vasárnap avatnak fel ünnepélyes keretek között. A hídavatásra leutazik Bebrits Lajos elvtárs közlekedés- és postaügyi miniszter, és ő adja át a hidat a forgalomnak. Nyíregyházáról és Szabolcs megyéből számos dolgozó megy Tokajba, hogy tanúja legyen az új híd megnyitásának.

1979. július 1., vasárnap

Tiszai kirándulás három halottal

A TITÁSZ Vállalat mándoki kirendeltségének egyik brigádja Benk határában, a Tisza partján brigádtalálkozót szervezett. A brigádtagok futballoztak, majd felhevült testtel megfürödtek a folyóban. Fürdés közben elmerült és a vízbe fulladt egy 29 és egy 34 éves mándoki, valamint egy 28 éves tornyospálcai villanyszerelő. A baleset körülményeit a rendőrség vizsgálja.

1999. július 1., csütörtök

Meghalt a mozdonyvezető

Kedd este, kórházba szállítás után belehalt sérüléseiben P. István 39 éves ceglédi mozdonyvezető, aki kedd délután Császárszállásnál, a régi négyesen lévő vasúti kereszteződésben gyorsvonatával összeütközött egy pecsenyebárányokat szállító olasz kamionszerelvénnyel.

Érdekes felvételünk Cuciról, a bátor és ügyes kutyáról a nemrégiben lezajlott nyíregyházi belügyi napon készült (1959. július 1., szerda)

 

Ezek is érdekelhetik