safecross

2019.07.25. 14:59

Újabb zebra vált okossá

Az Országzászló tér és a Kálvin tér kereszteződésében készült el az okos zebra.

Már napok óta jelzi a villogó fény az autósoknak, hogy gyalogosok haladnak át a zebrán az Országzászló tér és a Kálvin tér kereszteződésében. Csütörtökön hivatalosan is átadták a rendeltetésének a megyeszékhely új okoszebráját.

– Tavaly a Korányi Frigyes utca forgalmas részén készült el az első hasonló jellegű gyalogátkelőhely Nyíregyházán. Akkor és most is a Generali a Biztonságért Alapítvány támogatásával vált biztonságosabbá a közlekedés.

Mivel a szívügyemnek tekintem ezt, a polgármesteri keretből fedeztük a 2,8 milliós forintos költség felét – közölte a dr. Kovács Ferenc, Nyíregyháza polgármestere, aki hozzáfűzte, hogy még ebben az évben további tizenkét helyszínen épül okoszebra a városban. A Generali a Biztonságért Alapítvány célja a balesetmegelőzés, a gyalogosok védelme.

– A láthatóság növelése kulcsfontosságú a balesetek elkerülésénél. Ezért is fontos, hogy minél több okoszebra legyen az országban, így Nyíregyházán is – mondta Gallóné Korompai Ágnes, az alapítvány képviselője.

Azért döntöttek az Országzászló tér és a Kálvin tér csomópontja mellett, mert körülbelül 17500 jármű halad át ott naponta, és a közelben iskola, templom és közintézmény is található.

– A SafeCross lényege, hogy a LED prizmákat az útburkolatban helyeztük el, így a villogó fény odavonzza az autósok tekintetét a zebrára. Az út két szélén lévő oszlopokban a szenzorok érzékelik, amikor a gyalogosok áthaladnak, így azonnali megállásra készteti a sofőröket – jegyezte meg Eran Pearl, a Pearl Enterprises Kft. ügyvezetője.

Az átadás alkalmával dr. Kovács Ferenc kijelentette, hogy összehívja a közlekedési kerekasztalt, ahol a meghívandó szervek és szakemberek megoldást keresnek és javaslatot tesznek az egyre több gyalogos- és kerékpáros balesetek megelőzéséért.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában