Ne etesd őket!

2019.07.15. 15:48

Veszélybe sodorja a vízimadarakat az etetéssel

A Sóstói-­tavon és a Bujtoson is megszokott látványt nyújtanak a vadkacsák, akik az arra járó városlakók kedvencei. Mostanában pedig különösen, hiszen nem ritka a kicsinyeit terelgető tojó látványa.

Forrás: Illusztráció: Dreamstime

Ne etessük a kacsákat!

Sajnos, sokan azzal mutatják ki a szeretetüket az állatok iránt, hogy etetik őket, amivel azonban életveszélybe is sodorhatják a kacsákat – figyelmeztetnek a szakemberek. A vízimadarak etetése ugyanis felesleges, különösen nyáron, amikor korlátlanul találnak maguknak táplálékot. Etetésük tömegesen betegíti meg az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek is.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület arra kéri a víz mellett sétálókat, strandolókat, kirándulókat és nyaralókat, hogy sehol és semmivel ne etessék a vízimadarakat, ugyanis ez számos probléma forrása lehet. A vízimadarak életmódja és téli túlélési szabályai ­alapvetően eltérnek a klasszikus, téli etetőket látogató énekesmadarakétól. Etetésük az énekesmadarakéval ­szemben több okból is ­problémát jelent: a hosszú ideig tartó, egyoldalú kenyér és egyéb értéktelen „táplálék” megbetegíti a madarakat. A szakemberek kiemelik: azzal tehetünk legjobbat a tavakban úszkáló madaraknak, ha csak messziről csodáljuk őket. A nyíregyházi tavak esetében ráadásul azt is szem előtt kell tartani, hogy a vízbe dobált etetőanyag szennyezi a környezetet, rontja a víz minőségét, növeli a vizek szervesanyag-terhelését és az ebből eredő elmocsarasodást.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában