Ők lehetnek a jövő cukrászai

2019.07.13. 18:13

Virágok, macik és néhány elefánt

A táborozó fiatalok örömmel gyúrtak, nyújtottak és formáztak – ők lehetnek a jövő cukrászai.

A gyerekek nagy élvezettel készítették a sütiket

Fotó: Dodó Ferenc

A gyerekek nagy része Gombóc Artúrhoz hasonlóan imádja a csokoládét, és a legtöbben a süteményekért is odavannak. Nincs is annál jobb, mint vasárnap délután odaülni az asztal mellé és elmajszolni egy nagy tányér sütit, ami még jobban esik, ha az elkészültében is szerepet kapnak a kicsik, sokan ugyanis szívesen sürgölődnek a konyhában az anyukájuk vagy a nagymamájuk mellett.

A gyerekek nagy élvezettel készítették a sütiket
Fotó: Dodó Ferenc

Ormányosok a tálcán

Ez a rutin azonnal észrevehető volt szerdán délelőtt a nyíregyházi Mokka cukrászdában, ahol általános iskolás gyerekek állták körbe az asztalt, és miközben szívesen válaszoltak a kérdéseinkre, a kezük egy pillanatra sem állt meg. Gyúrtak és nyújtottak, majd serényen kókusz- és marcipángolyókat formáztak, amelyekre sárga, kék vagy piros virágok és macik kerültek. Voltak, akik nem elégedtek meg a golyóbisokkal, és elefántokat gyúrtak az alapanyagból, így amikor mindenki végzett a munkával, a kész finomságok társaságában az ormányos jószágok is tálcára kerültek.

Kulisszatitkok

A fiatalok a megyei kereskedelmi és iparkamara pályaorientációs táborának résztvevői: őket a Kisvakond Táborban részt vevő nyíregyházi és környékbeli gyerekek közül választották ki, hogy július mind a négy hetében más és más szakma kulisszatitkaival ismerkedjenek meg.

– Az első hét a kereskedelem jegyében zajlott, a Nyírpapír Kft.-ben megismertük az áru útját a gyártótól a vevőig, és csapatokba szerveződve versenyfeladatokat teljesítettünk – mondta el lapunknak Maczkó Mónika pályaorientációs tanácsadó, és hozzátette: a hét második felében csapatmunkában feldolgozták a látottakat.

– A második héten a cukrászat áll a középpontban, a harmadikon az autószerelésé, az autókereskedelemé, a szervizé lesz a főszerep. Megnézik, hogyan gyógyítanak az „autódoktorok”, a Magisz Kft.-nél egy elektromos autóban minden gyerek kipróbálhatja a sebességet. Az utolsó hét az asztalosszakma köré szerveződik, a Fafurdancs 2000 Kft.-nél nemcsak az asztalosmunkával és a konyhabútorgyártással ismerkedhetnek meg, a lovasparkba is ellátogatnak a táborozók – mondta Mónika.

A jövő szakemberei

A kis cukrászok egyike, Sinka Márk nemcsak azért számít rutinosnak, mert tavaly is részt vett a táborban, hanem azért is, mert otthon is szívesen süt, főz. – Omlettet készítek vagy rántott húst, a lényeg az, hogy nagyon szeretek szakácskodni – mondta határozottan a fiatal fiú, aki hozzátette: el tudja képzelni, hogy ezt a szakmát válassza.

– Éppen ez a cél: a lehető legtöbb szakmát megismertetni – és lehetőség szerint megszerettetni – a pályaválasztás előtt állókkal, hogy a saját tapasztalataik birtokában dönthessenek arról, mivel szeretnének foglalkozni – mondta Leányvári Lóránt, a Mokka cukrászda tulajdonosa, aki gyakran tart workshopokat és szakmai gyakorlatokat fiataloknak, mert tudja: a résztvevők közül kerülhetnek ki a jövő cukrászai.

Szépek és finomak

– Egy évvel ezelőtt még szakács szerettem volna lenni, most úgy gondolom, inkább kőzettannal foglalkoznék – mondja marcipángyúrás közben Czegle-Szász Marcell, aki sokat segít otthon a konyhában, akárcsak Papp Rudolf, aki fontos ünnepeken, például karácsonykor vagy szülinapokon vállal szerepet a sütikészítésben.

– Brownie-t és mézeskalácsot is csináltam már, nyaranta pedig a saslikkészítésből veszem ki a részem – mesélte. Persze, főként lányok állták körbe az asztalt: Flóra a nagymamájával süt, és szívesen próbálnak ki újságban látott recepteket, Dorina még soha nem vállalkozott ilyesmire, de azt mondta, nagyon tetszik neki, hogy alkothat, ráadásul olyat, amit meg is kóstolhatnak. Jázmin is a nagymamájával szorgoskodik a konyhában, ők linzert és mézes krémest is készítettek már közösen, így nem okozott neki gondot a gyúrás, nyújtás.

Ahogy fogyott az alapanyag, úgy gyűltek a kész finomságok a tálcákon, és amikor minden alapanyag formát öltött egy-egy feldíszített golyóbisban, a gyerekek elfoglalták a cukrászda kerthelyiségét, hogy frissen készült limonádé társaságában elfogyasszák a műveiket. Persze, bennünket is megkínáltak, így tapasztalatból mondhatjuk: a kis cukrászok kitettek magukért. Remek munkát végeztek, a sütik nemcsak szépek voltak, de nagyon finomak is.

SZA

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában