A közút veszélyes üzem

2019.08.14. 14:34

„Aki facebookozik vagy csetel, az olyan, mintha bekötött szemmel vezetne”

Szigorúbban büntetik az okostelefonok és hasonló készülékek használatát autóvezetés közben.

Egyszer és mindenkorra ki kellene tiltani a forgalomból azt, aki vezetés közben okostelefont használ – jelentette ki Dobrocsi Endre közlekedésbiztonsági szakértő a köztelevízió kedd reggeli műsorában.

Adódhatnak olyan forgalmi helyzetek, amelyekben mindkét kezére szüksége van a sofőrnek

Két kézzel a kormányt

– A közút veszélyes üzem. Bármilyen tárgy (főleg a telefon, az okostelefon), amit kézben tart a vezető, elvonja a figyelmet, ezért az a biztonságos, ha két kézzel fogja a kormányt. A rendőrök egyébként erre ügyelnek, és amennyiben szükséges, intézkednek – reagált megkeresésünkre Bordás Béla, nyíregyházi közlekedési és baleseti tudósító. Hozzátette: nem csak az autóvezetők potenciális veszélyforrások. Sok kerékpáros fülhallgatót vesz fel, zenét hallgat, és úgy közlekedik. Ez problémát jelent, hiszen másként érzékeli a külvilágot. Az emberi fegyelmezetlenség, túlzott lazaság balesethez vezethet.

Váratlan helyzetek

– Aki facebookozik vagy csetel, az olyan, mintha bekötött szemmel vezetne. Egy jó vezető reakcióideje 0,7 másodperc, ez nő meg jelentősen, ha vezetés közben másra figyelünk – mondta Dobrocsi Endre közlekedésbiztonsági szakértő. Adódhatnak olyan forgalmi helyzetek, amelyekben mindkét kezére szüksége van a sofőrnek, például egy durrdefekt vagy egy járdáról váratlanul lelépő gyalogos esetén. A tragikus következményeket pedig utólag már nem lehet meg nem történtté tenni. A közlekedésben a ­legrosszabbak a váratlan helyzetek, készen kell állni a másik hibájának kivédésére is.

Romániában vasárnap egy Facebook-közvetítés kedvéért száguldozó sofőr miatt hárman haltak meg Tulcea megyében. Tavaly májusban kilenc halálos áldozatot követelő balesetet okozott Magyarországon egy romániai idénymunkásokat szállító vezető, hasonló ok miatt. A román rendőrség közösségi oldalán a Lájkold az életet! elnevezésű felhívásában arra figyelmeztette a jármű­vezetőket, hogy az efféle élő közvetítés elvonja a jár­művezető figyelmét a forgalomról, és nagymértékben növeli a balesetek valószínűségét.

A román kormány hétfői döntése szerint október közepétől szigorúbban fogják büntetni az okostelefonok és hasonló készülékek használatát autóvezetés közben: 700–1160 lej (50–80 ezer forint) közötti pénzbírságra és négy büntetőpontra számíthat az a járművezető, aki kezét kép, hang vagy írott szöveg rögzítésére, illetve visszaadására alkalmas készülékre teszi, miközben járműve mozgásban van. Eddig csak a kezet szabaddá tevő kihangosító vagy fülhallgató nélküli mobiltelefon-használatot büntették, feleekkora bírsággal. Amennyiben az okostelefon vagy más hasonló készülék használata más kihágással társul, az elkövetőnek 30 napra felfüggesztik a jogosítványát.

Szubjektív

Minden más volt régen – hej, de gyakran hangzik fel a közhely, ami igaz a közútra is. Amikor még híre-hamva sem volt a mobiltelefonnak, anélkül is felkelt a nap, sőt beülhettek a sofőrök a volán mögé úgy, hogy nem volt a kezükben semmilyen tárgy, és csakis a vezetésre koncentráltak. Hallatlan! A technikai robbanással az emberiségre annyi kockázati tényező zúdult, hogy a közlekedés is harcmezővé változott, ketyegő időzített bombákkal, kamikazékkal, vad pilótákkal. Aki nem hiszi, járjon utána! Csak ne okostelefonnal, vezetés közben…

- Ladányi Tóth Lajos -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában