Kelet-retro

2019.08.24. 08:00

Díjazták a szabolcsi borvidék legkitűnőbb nedűit

Előkaptuk a 70, 50 és 30 évvel ezelőtti Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

1949. augusztus 24., szerda

Rendőri utasításra irtják a gyepet Nyíregyházán?

Napok óta szokatlan tevékenység szemtanúi lehetnek a nyíregyházi utcák járókelői. A lakók nagy buzgalommal irtják a házuk előtt a járdát szegélyező füvet. Magyarázatul arra hivatkoznak az egyik utcában, hogy a polgármester rendelte el, másik utcában arra, hogy a tisztiorvos, ismét másutt úgy tudják, hogy a rendőrség utasítása ez.

Szerkesztőségünk érdeklődött, s mindenütt azt a választ kapta, hogy ilyen vagy ehhez hasonló utasítást egyik hivatal sem adott ki. A fű irtása tehát felesleges fáradság, ami nem csak célszerűtlen, de káros is. Örüljünk, hogy fáink mellett megfelelő gyepágyak állják el a porfelhő útját! Városunk lakosai tehát hagyják abba a járdákat szegélyező fű irtását!

1969. augusztus 24., vasárnap

Nyertek a tiszavasvári és a nagyhalászi borok

Évek óta először rendezték meg a termelőszövetkezeti borok megyei vetélkedőjét. Az utóbbi évek nagyarányű szőlőtelepítései következtében Szabolcs-Szatmár megye bortermő területté lépett elő, és a szakemberek úgy látták, hogy egy minőségi verseny jó szolgálatot tesz a borkezelés és a termeléstechnológia javítására.

A nyíregyházi Felsőfokú Mezőgazdasági Technikum előadótermében szakemberekből álló bírálóbizottság ítélkezett a versenyre küldött borok minőségéről. Első díjat nyert 1968-as évjáratú olaszrizling borával a tiszavasvári Zöld Mező Termelőszövetkezet. Az ezerjó kategória első díját a nagyhalászi Petőfi Termelőszövetkezet kapta.

Csapolás a kisvárdai vasöntödében (1969. augusztus 24., vasárnap)

1989. augusztus 24., csütörtök

Hogyan sikerült a nyíregyházi lemezfelvétel?

Nagy megtiszteltetés érte a nyíregyházi 4-es számú iskola ifjú és lelkes énekeseit. A Hungaroton Hanglemezkiadó Vállalat egy teljes Kodály-lemez hanganyagát vette fel velük. A felvétel érdekessége, hogy Nyíregyházán, az új egészségügyi szakközépiskolában készült. Szabó Dénes Liszt-díjas karnagyot kérdeztük meg: hogyan sikerült a felvétel?

„Minden dicséret a gyerekeket illeti. Rendkívül nehéz volt a munka, esetenként reggel 9-től este 10-ig dolgoztunk. Úgy éreztük, a felvétel sikerült, a szakemberek meg voltak velünk elégedve. A mesterszalagról egyébként nemcsak lemez, hanem kazetta és CD is készül. Azt hiszem, mindennél többet elmond, hogy felhívott a Hungaroton rendezője, és valószínű, hogy egy újabb lemezt készítenek velünk.”

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában