Vadászat

2019.08.29. 11:03

Főszerepben a vadászkutyák

A kutya neveltetése és taníttatása attól függ, hogy milyen vadfajra és milyen módszerrel vadásznak.

Eb a vadász kutya nélkül! – tartja a szakmai körökben jól ismert mondás. A hazai vadfajok vadászati idénye a nyár végén és ősszel indul, ekkor kerülnek bevetésre a vadászkutyák is. Ezért szervez szeptember 21-én Tiszadobra, az Andrássy-kastély parkjába vadászkutyás napot a megyei Vadászkamara. Vadászkutyafajták bemutatása mellett látványos versenyen mérhetik össze tudásukat az állatok.

A kutya kiemelkedő szerepet játszott az emberiség életében
Fotó: Vadászkamara

Jó munkabírás, engedelmesség

Miért is ilyen fontos a vadászok számára a kutya? Az ma már nem képezi vita tárgyát, hogy a kutya a háziasítása során kiemelkedő szerepet játszott a vadászok életében, s hű társ a vadászatokon. A vadászkutyákban a vadászhajlam erősebben megőrződött, így sokkal könnyebben lehet velük közösen dolgozni erdőn-mezőn. A stabil idegrendszer, engedelmesség, jó munkabírás hangsúlyosan esik latba ezen négylábúaknál. Mit kell tudnia a vadászkutyának ahhoz, hogy nélkülözhetetlen társ váljék belőle? Ez mindig attól függ, hogy milyen vadfajra és miként folyik a vadászat. A kopózás ma már nem engedélyezett módszerénél a kopófalka üldözte a vadat a vadászok elé, esetenként meg is fogták az állatot.

Az agarászat még magasabb követelményeket állított a kutya elé, hiszen itt az agárnak nemcsak üldöznie kellett a kiszemelt nyulat, őzet, hanem azt utolérve le is kellett azt rántania.

A lőfegyverek tökéletesedtek, és a kutyák szerepe is változott. Egyre változatosabb lett a vadászati módok tárháza, melyhez a kutyák is egyre többfélék lettek.

Apróvadas vadászaton a vad eredményesebb megtalálásában, az elejtett vad felvételében és apportírozásánál, valamint az esetlegesen sebzett vad felkutatásában kapnak szerepet. Csökkentik a balesetveszélyt és javítják a találat valószínűségét azzal, hogy a vadász a kutya jelzése alapján fel tud készülni a lövésre. A véreb a nagyvadvadászat (őz, szarvas, vaddisznó) során, sőt egészen pontosan a vadászatot követően használt kutyafajta. Nevében szerepel a vér, de alapvetően nem vért, hanem a sebzett vad által hagyott speciális szagnyom az, amit követ. A kotorékos kutyák az állatvédelmi előírások miatt egyre inkább kiszorulnak a vadászatból, míg a vaddisznós kutyákat a sertéspestis miatt megcsappant sertevad­állomány kényszeríti időszakos pihenőre.

- Fazekas Gergely, a Vadászkamara megyei titkára -

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában