Érkeznek a tankönyvek

2019.08.22. 10:50

„Fürdenek” a könyvekben

Akiknek fizetniük kell a tankönyvekért, csekken rendezhetik a számlát.

Augusztus elejétől elkezdték kiszállítani a tankönyveket az iskolákba, ezekhez az első kilenc évfolyamon térítésmentesen juthatnak hozzá a diákok. Egyes intézményekben a hónap utolsó hetében osztják ki a tankönyveket, de van olyan iskola is, ahol az első tanítási napon, szeptember 2-án kapják meg a diákok a könyveiket.

Az MTI tudósítása szerint az ingyenes tankönyvellátásra eddig több mint 12 milliárd forintot fordított a kormány minden tanévben, „fejenként” ez körülbelül 10-15 ezer forintot jelent. A Klebelsberg Központ elnöke, Hajnal Gabriella úgy nyilatkozott: augusztus 26-áig több mint 30 ezer ingyenes tanszercsomagot kapnak az idén a halmozottan hátrányos helyzetű családokban élő gyerekek.

Jegyzőkönyv készül

Lapunk információi szerint augusztus közepéig minden tankerületbe megérkeztek a csomagok, ezeket aztán névre szólóan küldték ki az iskolákba.

A megyeszékhelyen elsőként a Nyíregyházi SZC Inczédy György Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiumába gurult be a Magyar Posta tankönyvszállító járműve még augusztus 2-án. Az intézmény tankönyvfelelőse, Deákné Holik Angéla érdeklődésünkre elmondta: a teljes mennyiség, vagyis több mint 3700 könyv érkezett hozzájuk, a rakodásban és a csoportosításban a pedagógusok mellett két diákmunkás is segített.

– Mint mindig, most is leellenőriztük, megszámoltuk és hiánytalanul rendben találtuk a szállítmányt, minderről – a postai alkalmazott jelenlétében – jegyzőkönyv készült. A gyerekek már tanévkezdéskor kézhez vehetik a könyveiket, melyek ellenértékét szeptember közepéig csekken kell befizetniük a szülőknek. Akik tavaly ősszel esetleg elmulasztották „rendezni a számlát”, s ezt az idén júliusig sem pótolták, azoknak sajnos nem adhatunk újabb tankönyveket, a korábbi tartozást pedig adó módjára hajtja be az adóhatóság. A normatív támogatás diákonként 12 ezer forint – tette hozzá Deákné Holik Angéla.

Fél nap alatt kiosztották

A nyírbogáti Vántus István Általános Iskolába augusztus 16-án délelőtt érkezett meg a közel 230 diák számára megrendelt tankönyvszállítmány. A felújítás és korszerűsítés alatt lévő, részleges iskolaátadás előtt álló intézmény dolgozói azonnal nekiláttak a névre szóló csomagok összeállításának, majd kiosztásának, így este nyolcra minden kiadvány gazdára talált – tudatta Száva Erika, az intézmény vezetője.

PI

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában