Kelet-retro

2019.08.19. 08:00

Fűzőgépkapoccsal rögzítették a nyíregyházi vadászkolbász címkéjét

Előkaptuk a 70, 50, 40 és 30 évvel ezelőtti Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

1949. augusztus 19., péntek

Cséplés Biriben

1969. augusztus 19., kedd

Fűzőgépkapoccsal rögzítik a nyíregyházi vadászkolbász címkéjét

Lokálpatrióta büszkeség fogott el, amikor a Dózsa György utcai húsboltban vásárolt félkilós vadászkolbászt szeletelni kezdtem, mert a nemzeti színű szalagon Nyíregyháza címere látható, Szabolcs-Szatmármegyei Húsipari Vállalat körirattal. Annak nem örültem, hogy helyesírási hibás a felirat, de a kolbász kitűnő íze ezt a kifogásomat ellensúlyozta volna. Azt azonban már felháborodottan vettem tudomásul szeletelés közben, hogy amikor a szalagcímkét le akartam venni, nem jött, mert fűzőgépkapoccsal rögzítették a kolbászra.

Nem tudom, kinek az ötlete, újítása ez a módszer, egészségtelen és ízléstelen gondolat: fémdrót a kolbászban! Föltétlenül megváltoztatandó eljárás. Sokkal egyszerűbb lenne cellux szalaggal rögzíteni az ízléses címkét – az ötletet ingyen bocsátom a vállalat rendelkezésére. (M. J.)

1979. augusztus 19., vasárnap

Az ismeretlen építőnek

Szokatlan – ez a legenyhébb kifejezés erre a különös formájú objektumra, amely Nyíregyházán, a Jósavárosban, a Garibaldi utcában látható pár nap óta. A szemlélő meghökken, amikor rájön: tulajdonképpen két hatalmas téglát lát…

Társadalmi összefogás hozta létre e sajátos emlékművet, amelyet minden iróniától mentesen nevezhetünk at ismeretlen építő emlékművének. S ez az építő nem más, mint maga a város, mely 35 esztendő alatt szédítő mértékben növekedett. Az álmos, poros mezőváros helyén ma száztízezres nagyváros épületei nyújtóznak – s ennek alapja a városlakók keze munkáva volt, verejtékük, fáradságuk ágyazódott a sok-sok ezer téglába, melyek a házak falaiban szilárdan őrizték a múltat.

E téglák közül a nyíregyháziak számára a legemlékezetesebb a városszerte ismert Barzó Mihály-féle tégla volt – ez a monogram állt minden téglán, mely a bujtosi kisüzemből kikerült. Ennek örököse ma a házgyári elem, a beton: ebből készülnek többnyire a ma házai – ám nem fölösleges a mementó.

Emlékezzünk a régiekre – ilyen téglákat raktak ők le, s erre építhetünk ma biztonsággal.

Az ismeretlen építőnek

Ajándék a múzeumfalunak

Új muzeális értékkel gazdagodott az alkotmány ünnepére a sóstói múzeumfalu. A század elején használatos régi cséplőgép és egy elevátor péntek este futott be a skanzenbe, s foglalt helyet a 13 traktor mellett, amelyeket egy éve, a gépállomások fennállásának 30 éves jubileuma alkalmával kapott a múzeum. A cséplőgépet és az elevátort a nyírlugosi Szabadság Termelőszövetkezet Ságvári Endre Gépszerelő Szocialista Brigádja nevében a gépesítési ágazat vezetője adta át.

1989. augusztus 19., szombat

A kiskereskedők üzletházát szeptember 30-án adják át Nyíregyházán
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában