lánglovagok

2019.08.02. 11:30

Gyarapodó tűzoltóságok

Több mint 20 millió forint pályázati támogatást kapnak a megye önkormányzati tűzoltóságai.

Az idén második alkalommal kiírt eszközfejlesztési pályázaton hatvan önkormányzati tűzoltóság nyert el támogatást összesen 225 millió forint értékben, így különféle tűzoltó eszközökhöz és -felszerelésekhez juthatnak hozzá – tájékoztatott Dudás Szilvia.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság megbízott szóvivője elmondta: a támogatásra vonatkozó javaslatokat az országos katasztrófavédelmi főigazgató jóváhagyta, így a pályázók csaknem 148,5 millió forintért vehetnek át védő- és tűzoltótechnikai eszközöket, továbbá 54 millió forint értékben maguk szerezhetnek be egyéb eszközöket.

A pályázatnak köszönhetően 13 önkormányzati tűzoltóság a gépjárműfecskendőjének, illetve technikai eszközeinek felújítására is fordíthat összesen mintegy 22,5 millió forintot.

Több száz vonulás

Megyénk mind a hat önkormányzati tűzoltósága sikeresen pályázott, s több mint 21 millió forintot nyertek – a szakolyi önkormányzati tűzoltóság több mint 3,6 millió forintot fordíthat eszközfejlesztésre.

– Az önkormányzati tűzoltóságunk 2002. január elsején kezdte meg a működését, jelenleg 19 tűzoltó három gépjárműfecskendővel dolgozik és hat település elsődleges, további három település másodlagos mentését és tűzvédelmét látjuk el – mondta el lapunknak Berzsán István parancsnok –, ami csaknem 30 ezer embert jelent.

Munkában a szakolyi tűzoltók | Fotó: Katasztrófavédelem

Szakolyban az önkormányzati tűzoltósággal párhuzamosan működik az önkéntes tűzoltó-­egyesület is, valamint az önkormányzati tűzoltóság létesítményi tűzoltósági feladatokat is ellát a helyi erőműben.

– Tavaly gépjárműfecskendő-felújításra és egyéni védőfelszerelésekre, most szintén egyéni védőfelszerelésekre pályáztunk, illetve olyan eszközökre – dugólétrakészletre, sugárcsövekre, légzőpalackra stb. –, amelyeket a bevetések során tudunk használni, de saját magunknak nehezen tudjuk kigazdálkodni ezek beszerzését – sorolta a parancsnok. A tűzoltóság évente átlagosan 250 vonuláson vesz részt, az idei év azonban kirívó, hiszen az aszályos tavasz, illetve a viharos nyár miatt már most elérte a 200 vonulást.

Ide kapcsolódó hír, hogy a Szakoly Önkéntes Tűzoltó Egyesület szervezésében szombaton a településen rendezik meg a IX. Országos Kismotorfecskendő-szerelési Bajnokságot.

Komoly segítség

– Ez a támogatás nagyon komoly segítség az önkormányzati tűzoltóságoknak, a mi éves költségvetésünk 35 millió forint, a mostani kiíráson pedig több mint 3 millió 700 ezer forintot nyertünk – érzékeltette a nagyságrendeket Birgány János.

Az ibrányi önkormányzati tűzoltóság parancsnokától megtudtuk: 2004. január elsejétől működnek, 13 tűzoltójuk 13 településen – ahol mintegy 30 ezer ember él – végeznek elsődleges mentést és tűzvédelmet.

Az éves vonulásaik száma 200 és 400 között alakul, az idén már túl vannak a 180 vonuláson, s nem lehet tudni, hogy mint hoz az esztendő hátralévő öt hónapja.

– Olyan technikai eszközökre pályáztunk – védőruhára, sisakra, mászóövre, bontóbaltára – amelyekre a munkánk során szükség van – említette a parancsnok. A tűzoltóságok nem készpénzt kapnak, az eszközöket és felszereléseket várhatóan decemberben vehetik át ünnepélyes keretek között.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában