szuperbusz

2019.08.07. 09:25

Házhoz vitték a vizsgálatokat

A legfontosabb kérdés az egészség és a megelőzés volt a határ menti Barabáson kedden.

– Én ilyen vizsgálatokat még nem kaptam, mindenki kedves és figyelmes – mondta a kardiológiai szűrőbuszból kilépve Marika. – Nagyon jó ötlet volt, hogy ezt a sok szűrést elhozták hozzánk, nem kell utazni, időpontot kérni. Remélem, jövőre is jönnek – jegyezte meg mosolyogva a barabási hölgy, akivel a többiek is egyetértettek.

– Én biztos, hogy minden vizsgálaton részt veszek, eddig még nagy bajt nem találtak, csak a vérnyomásom volt kicsit magasabb, de ezt sejtettem – jegyezte meg Erzsike. Hegedűs Sándornét a fia beszélte rá a vizsgálatokra, s mint elismerte, jó döntés volt, mert mindent egy helyben és gyorsan elvégeztek. A barabási asszonyok közösen vitatták meg, kinek milyen eredményt hozott egy-egy vizsgálat, EKG-görbéket nézegettek, a vizsgálati lapokat tanulmányozták.

Megelőzés és gyógyítás

Különleges nap volt a község lakóinak életében a kedd, hiszen három szűrőbusz állt a polgármesteri hivatal előtt, hogy két napon át fogadjon mindenkit többek között nőgyógyászati, szájüregi, kardiológiai szűrővizsgálaton, általános állapotfelmérésen, amiben ellenőrizték a vércukrot, vérnyomást, testtömegindexet is.

– A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) alapfeladatai közé tartozik a megbetegedési és a halálozási mutatók elemzése, s ezek alapján teszünk javaslatot a beavatkozásra – fogalmazott köszöntőjében dr. Surján Orsolya. A helyettes országos tisztifőorvos hangsúlyozta: hazánkban is a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek adják a halálozások kétharmadát, jelentős hányaduk az időben elkezdett és megfelelő egészségügyi eljárással elkerülhető.

– Szűrővizsgálatot akkor végzünk, amikor még nincs tünete az adott betegségnek, így korán tudjuk elkezdeni a kezelést, megelőzzük a szövődményeket és gyógyítjuk a betegségeket – mutatott rá a szűrések fontosságra a helyettes országos tisztifőorvos, aki külön kiemelte: a programban az együttműködéseknek köszönhetően jelentősen rövidebb lesz a betegút, a páciens gyorsabban kapja meg a megfelelő ellátást.

A központ tíz szűrőbusza járja az országot a Helybe visszük a szűrővizsgálatokat című országos programban, s olyan háromezer lakosnál kisebb településekre jutnak el, amelyek messze vannak az egészségügyi ellátó központoktól – hangsúlyozta dr. Surján Orsolya. Lapunk kérdésére elmondta: a megyébe a buszok ott lesznek többek között augusztus 23-án Magyon, 30-án Besenyődön, s Tarpán is várják majd a lakosságot.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Kórházak és Egyetemi Kórház orvosai, szakdolgozói végezték, végzik el a vizsgálatokat, s azonnal igent mondtak a felkérésre, mert kiemelt feladatuknak tekintik a gyógyítás mellett a megelőzést is.

Nem véletlen, hogy hat egészségfejlesztési irodát hoztak létre, s

a kórház saját szűrőbusza évente több ezer tüdőszűrést végez el a megyében.

– A kiszűrt betegeknek már egy célirányos kezelést tudunk ajánlani, ezzel rövidül le a betegút – tudtuk meg dr. Adorján Gusztáv főigazgatótól. – Bármilyen megbetegedésről beszélünk, az egyik legfontosabb tényező, hogy időben diagnosztizáljuk, hiszen az időben felfedezett elváltozásnál nagyon magas a gyógyulási arány.

Szánjanak időt az egészségükre

Daróczi Gábor, Barabás polgármestere örömét fejezte ki, hogy a program a megyében náluk indult el, hiszen az ország egyik legtávolabbi pontján vannak, a legközelebbi egészségügyi intézmény Vásárosnaményban van.

– A közlekedés csak korlátozottan oldható meg, ezért nagyon fontos, hogy ilyen sok szűrővizsgálaton vehetnek részt a barabásiak és a környéken élők kedden és szerdán is – mondta.

Dr. Tilki Attila, a térség országgyűlési képviselője arról beszélt, hogy

az egészségvédelem fontos kérdés a kormány számára,

a program pedig ahhoz nyújt segítséget, hogy egy új szemléletet kialakítva az emberek ne az utolsó pillanatban forduljanak orvoshoz, hanem már a megelőzésre, a szűrővizsgálatokon részvételre is szánjanak időt.

– A megyei kormányhivatalnak népegészségügyi területen is vannak feladatai. A kormányablakbusz is itt van, s miden településen, ahová a szűrővizsgálatok eljutnak, ott lesz a mi buszunk is, hogy az állampolgárok ügyintézését segítsük – mondta Román István, kormánymegbízott Barabáson.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában