Gondatlanság?

2019.08.12. 07:44

Legtöbbször a szülők vétke a gyermekbaleset

A legnagyobb büntetés a szülőnek a gyermeke sérülése, ne adj’ isten, a halála.

Halálos áramütés, szén-monoxid-mérgezés, súlyos égési sérülés – mind olyan esetek, amelyeket a köznyelv nem bűncselekménynek, hanem balesetnek tekint. Ugyanakkor a gyermekbaleseteknek a legtöbb esetben van felelőse, a leggyakrabban a szülők felelőssége merül fel – mondta el lapunknak a megyei főügyészség sajtószóvivője. Dr. Szilágyi László megjegyezte: a szülők nem szándékosan okoznak sérülést gyermekeiknek, hiszen ha ezt tennék, akkor sokkal súlyosabb bűncselekményért vonnák őket felelősségre, ami a gyakorlatban rendkívül ritka. A gondatlan bűncselekmény a törvény szerint mindig vétség.

Július elején a bíróság felmentette azt a párt, akiknek a 3 éves kisfia még 2015 nyarán hunyt el, amikor a szabálytalanul vételezett villanyárammal üzemeltetett, zárlatos hűtőszekrény hátsó részének fém alkatrészéhez véletlenül hozzáért. A szülőket azért mentették fel a gondatlanságból elkövetett emberölés vétsége miatt emelt vád alól, mert a szakértők szerint korlátozott beszámítási képességgel rendelkeznek, s tudatlanságuk miatt nem voltak tisztában azzal, hogy a lopott áram mennyire veszélyes. Pár nappal később szintén a szabálytalanul vételezett áram vezetett tragédiához, egy 13 hónapos nyíregyházi kisfiú életét már nem tudták megmenteni.

Felfüggeszthetik az eljárást

– A halálos áramütésen kívül július 24-én Baktalórántházán egy kétéves gyermek esett bele a forró fürdővízbe, amitől 8 napon túl gyógyuló sérülései lettek, majd másnap Nyíregyházán egy ötéves gyermek esett bele a földre helyezett, forró olajjal telt olajsütőbe – említett még két esetet dr. Szilágyi László, akitől a szülői felelősségről és hasonló ügyekről kértünk tájékoztatást. – Az ilyen eseteket a köznyelv nem bűncselekményként közelíti meg, hanem balesetnek tekinti. Ugyanakkor a balesetnek a legtöbb esetben van felelőse, mégpedig a leggyakrabban a szülők felelőssége merül fel – tette hozzá a megyei főügyészség sajtószóvivője, s megjegyezte: a szülők nem szándékosan okoznak sérülést gyermekeiknek, hiszen ha ezt tennék, akkor sokkal súlyosabb bűncselekményért vonnák őket felelősségre, ami a gyakorlatban rendkívül ­ritka.

– A gyermekbaleseteknél leginkább a szülők gondat­lansága merül fel, ami enyhébb megítélésűvé teszi az ilyen ügyeket. A gondatlan bűncselekmény a törvény szerint mindig vétség, és a sérülés fokától, maradandóságától, esetleg a halálos kimeneteltől függően maximum öt évig terjedő szabadságvesztés szabható ki az elkö­vetővel szemben – ismertette dr. Szilágyi László, aki elmondta: az elmúlt időszakban nem is fordult elő olyan eset, hogy végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek volna bárkit ilyen bűncselekmény miatt.

– Ehelyett a súlyosabb esetekben felfüggesztett fogházbüntetést szab ki a bíróság, az enyhébb következményekkel járó balesetek esetében pedig enyhébb a büntetés is, sőt olyan is előfordul, hogy az ügyészség mellőzi a bírósági utat, és inkább feltételesen meghatározott időre felfüggeszti az eljárást. Nem lehet figyelmen kívül hagynia sem a bírónak, sem az ügyésznek, hogy ilyen ügyekben a legnagyobb büntetés a szülő számára éppen a gyermeke sérülése, ne adj’ isten a halála – hangsúlyozta az ügyész.

A gondatlan elkövetés jellemzője, hogy a szülő tisztában van azzal, hogy amit tesz vagy mulaszt, annak súlyos következményei lesznek, de könnyelműen bízik ennek elmaradásában.

Túlzott szülői gondosság

– Például ilyen az az eset, amikor a szülő tudja azt, hogy a burkolatlan vezeték áram­ütést, akár halált is okozhat, ennek ellenére mégsem intézkedik a megfelelő vezeték beszerzése érdekében – említett példát a főügyészség sajtószóvivője. Előfordul az is, hogy a szülő hanyagul jár el, s azért nem látja magatartásának káros következményeit előre, mert a tőle elvárható figyelmet vagy körültekintést elmulasztotta, ami aztán végül a balesethez vezetett.

– Erre példa az, amikor a szülők a 2,5 éves gyermeküket a súlyosan mozgáskorlátozott nagyszülő felügyeletére bízták úgy, hogy a lakásban a gyufa a kicsi számára elérhető helyen volt. A gyermek pedig az egyik bútort a gyufával meggyújtotta, majd füstmérgezés miatt elhunyt – mondott másik tragikus példát dr. Szilágyi László, azonban arra is van példa, hogy a gyermek túlzott szülői féltése okoz balesetet.

– Négyhetes lázas gyermekét vitte tavaly márciusban a vásárosnaményi kórházba az édesapa. A csecsemőt a kezében ringatta, és amikor a gyermek feje kissé a föld felé csúszott, megijedt, hogy elejtheti a picit, ezért az átlagosnál nagyobb erővel szorította magához, aminek következtében a kicsinek hat bordája tört el, 4-5 hét alatt gyógyult meg. Ebben az esetben gondatlanságból elkövetett súlyos testi sértés vétsége volt a minősítés, de az ügyész nem tartotta indokoltnak a vádemelést, ehelyett 1 év időtartamra felfüggesztette az eljárást.

Hasonló esetek az elmúlt évből

2018. január 26-án Kisnaményban egy családi házban működtetett, elhanyagolt műszaki állapotban lévő, szabálytalan füstelvezető csővel rendelkező kályhából a szén-monoxid visszaáramlott a szobába, amitől a 12 éves fiú a helyszínen életét vesztette. Az édesanyát egy év fogházbüntetésre ítélték, a végrehajtást két évre felfüggesztették és előzetes mentesítést kapott.

2018. április 7-én a házaspár ramocsaházi lakásukban tartózkodott, az édesanya a lakásban egy olajsütőben(!) megfőzte a tésztát, majd a férjével az udvarra indult leszűrni a forró vizet. A víz az udvaron egy mélyedésbe folyt, amibe a házból kiérkező kislány bele­esett. A gyermek testfelületének 11%-a megégett, másodfokú égési sérüléseket szenvedett. Mindkét szülőt felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

2018. június 18-án székelyi lakásukban egy 2,5 éves fiú magára rántotta a forró kávéfőzőt. Az édesanya a szomszédok segítésével ellátta a gyermek sérüléseit. A gyerek mellkasán és hasán a testfelületének 15%-át érintő, másodfokú égési sérüléseket szenvedett. Az ügyész nem tartotta indokoltnak a vádemelést, ehelyett 1 év időtartamra felfüggesztette az eljárást.

2018. július 13-án Dombrádon a komfort nélküli családi házukban az édesanya a kétéves kislánya fürdetéséhez készült, ehhez a rezsón vizet forralt, a szoba padlójára pedig egy műanyag lavórt helyezett, oda készített egy kannában hideg vizet is. A felforralt vizet a lavórba öntötte, de nem vette észre, hogy időközben belépett a szobába a kétéves gyermek, aki beleült a lavórba. A kislány testfelszínének 15%-a megégett, másodfokú égési sérüléseket szenvedett. Gondatlanságból elkövetett életveszélyt okozó testi sértés vétsége miatt emelt vádat az ügyészség, ítélet még nincs.

2018. szeptember 15-én Nagycserkeszen a 11 hónapos kisfiú a családi házuk egyik szobájában a földre helyezett, megfelelő érintésvédelemmel nem rendelkező elektromos elosztót megérintette, amitől áramütést szenvedett, és elhunyt. Az apa hat hónap börtönbüntetést kapott, egy évre felfüggesztve.

KM

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában