Van, amin nem szabad spórolni!

2019.08.11. 10:38

Na ez a baj sok házzal a megyében, és így kéne felújítani őket!

Tetőjavítás, homlokzatszigetelés, nyílászárócsere – egyik sem olcsó, de megéri.

Nagyon lassan újulnak meg a családi házak hazánkban, évente mindössze 20-25 ezer lakóingatlant említ egy friss felmérés, holott a régi, 30, 40, sőt 50 évvel ezelőtt épült családi házakra lenne mit költeni. Már csak azért is érdemes a korszerűsítésben gondolkodniuk a tulajdonosoknak, mert ebben a lakásvásárlási dömpingben hamar elértéktelenednek öreg, vidéki otthonaik. – Több szempontból is nagy gondban vannak a régi családi házak tulajdonosai, a társadalmi változások miatt a fiatalok nem maradnak otthon, kiürül a családi fészek, az idősödő szülők nemigen vágnak bele a költséges felújításokba.

Építőanyagok és technológiák

– Megyénk egyes térségeiben a ma már elavultnak számító építési anyagokból és idejétmúlt technológiákkal felépült lakások ki vannak téve a szélsőséges időjárásnak is – nyilatkozta Végh József, az építészkamara megyei elnöke arra a kérdésre, hogy többek között mi az oka annak, hogy egy-egy nagyobb viharnál rengeteg ház megsérül megyénk falvaiban. – Amikor a településképi arculati kézikönyvet készítettük, azt tapasztaltuk, hogy egyes (a határhoz közel eső) térségekben, jellemzően az ezer és ezer alatti lélekszámú településeken 10–15 éve nem épültek új házak. Ez hihetetlennek hangzik, pedig így van. Meglátjuk hoz-e áttörést a falusi csok, bízunk benne, a térség ingatlanállománya felfrissül. Ideje volt, hogy valami löketet adjon a vidéknek, mert akik valahol építkezésbe kezdenek, ott képzelik el jövőjüket – jegyezte meg az építész.

– A régi családi házaknál az volt a baj, hogy a tetőfedésnél sokan mellényúltak, például az onduline (bitumenes hullámlemez) nem bír ki tíz évet sem, horpadozik, megeszi az idő, korlátozott az élettartama, itt a keleti térségben nagyon sok házat fednek be ezzel az anyaggal. Ettől még problémásabb a pala, vékony, a jég képes lyukacsosra verni. Még mindig a legbiztonságosabb a hagyományos tetőcserép, ami akár 50–100 évet is kibír. A mai kortárs építészetben reneszánsza van az úgynevezett korcoltfémlemez-fedésnek, Nyíregyházán a kertvárosi részekben láthatunk ilyen tetőket, szólnak érvek mellette és ellene is, szakszerűen felszerelve bevállalhatók – sorolta Végh ­József, aki szerint nem érdemes a fedési anyagokon spórolni. Az unión belül az ­építőanyag is szabadon járja át a határokat: a szlovák, lengyel építőanyagokra nincs panasz, ahogyan a hazaira sincs. Az ismeretlenre viszont nem árt gyanakodni, célszerű átböngészni a termék minő­ségtanúsítványát – tudtuk meg.

Egyszer kell belevágni

A régi házaknál az egyik legégetőbb probléma a homlokzati hőszigetelés, a nyí­lászárócsere és a tetőszigetelés.

A homlokzatszigetelés és a tetőjavítás egy nagy háznál több millió forintos kiadás, de a homlokzati födémszigetelést kevesebből is el lehet végezni: egy 15-20 centiméteres ásvány- vagy üveggyapot paplannal meg lehet oldani. Ha valaki energetikailag modern lakást akar varázsolni, a 30–40 éves ­házaknál bizonyára a fűtésrendszerhez is hozzá kell nyúlni.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában