Megyei közgyűlés

2019.08.29. 16:17

Rendkívüli ülés egyetértésben

Gyorsabb határátlépést sürget, és a klímavédelem érdekében is lépne a megye közgyűlése.

Rendkívüli ülést hívott össze csütörtökre a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés, amelyet néhány szűkre szabott határidejű előterjesztés megvitatása tett halaszthatatlanná. Az első két napirendi pontban szereplő előterjesztés úgy is ment át a szavazási procedúrán, mint kés a vajon, alig néhány kiegészítésre sarkallva a képviselőket. Mivel október 13-án helyhatósági választást tart az ország, és a törvény legfeljebb szeptember 1-je délutánjáig ad lehetőséget a Területi Választási Bizottságok tagjainak és póttagjainak a megválasztására, elsőként a jegyző által javasolt megyei TVB összetételéről döntött a nemes testület. A második napirendi pont ugyancsak közérdekű volt, és számot tarthatott az egyhangú támogatásra, ugyanis az éghajlatváltozás jövőbeni kihatásainak a kezelésére, és az ehhez tartozó energetikai- és a klímacselekvési program kidolgozásának szükségességére reflektált. Az Európai Bizottság még 2008-ban indította útjára a Polgármesterek Éghajlat- és Energiapolitikai Szövetsége elnevezésű tömörülést, amely az EU klíma- és energiaügyi célkitűzéseit hivatott támogatni. Mivel a szövetséghez mára 57 ország hétezernél is több települése csatlakozott, a megyei önkormányzat is időszerűnek látta, hogy hasonlóan cselekedjen, a háromféle csatlakozási lehetőség közül az aláírói szerepkört választva.

A szövetséghez tartozás persze kötelezettségekkel, így az üvegházhatású gázok 40 százalékos csökkentésének, valamint az ellenálló képesség növelésének a vállalásával is jár. Ehhez az önkormányzat kockázatelemzést és cselekvési tervet készít, és jelentést tesz az eredményekről. Filep Sándor vásárosnaményi polgármester (Fidesz) a szoros határidő betartásának közös felelősségére hívta fel a figyelmet, Adorján Béla (Jobbik) óva intett az értékes barnamezős területek meggondolatlan beáldozásától egy esetleges energetikai beruházásnál, dr. Veres János (MSZP) pedig úgy ítélte meg, hogy a megyei önkormányzat a megfelelő programok TOP-os támogatásával tehet legtöbbet a nemes cél vényesítéséért.

Az előzőekhez képest valamivel több kérdésfeltevésre és kiegészítésre adott okot a harmadik, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében megkötött támogatási szerződések forrásnövekmény igényéről szóló előterjesztés. A 2014-2020-as programozási időszakban több olyan megyei beruházás is elkezdődött, amelyekről menet közben kiderült, hogy többletforrást igényelnek. Három esetben folyamodott plusz támogatásért a Magyar Közút Nonprofit Zrt., illetve három önkormányzat is élt ezzel a lehetőséggel, aminek az igénybevételéhez az Irányító Hatóság a megyei önkormányzat egyetértését kérte. Főleg a közgyűlési patkó ellenzéki oldalán tűnt fel, hogy Nyírbogát község önkormányzat a többi öt kedvezményezett igényéhez viszonyítva 50 százalékot meghaladó, több mint 200 milliós többlettámogatásra tart igényt.

– Mi történhetett ezzel a projekttel, hogy a szerződött összköltsége mellett extrém többletigény merült fel? – tette fel a kérdést dr. Veres János, aki még arra is felhívta a figyelmet, hogy az ide vonatkozó kormányrendelet szerint 30 százalékot meghaladó többletigény nem támogatható, és már 15 százalék fölött is igazságügyi szakértő véleményét kell kikérni. Végül önmagát is kiegészítette azzal, hogy az általa említett kormányrendelet módosítása már leszögezi: egyedi esetben kormányzati döntéssel el lehet térni a szabályoktól. Dr. Helmeczy László (Összefogás Megyénkért) azzal a kiegészítéssel toldotta meg az elhangzottakat, hogy minden képviselőnek meg kellene ismernie, mire szavaz valójában, vagyis részletes indoklás nélkül szerinte ne döntsön a testület a támogatás mellett.

Végül Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke azzal zárta le a kérdést, hogy a kormányrendeletben megjelöltek teljesülése esetén az önkormányzat – jól felfogott érdekből – minden – megyében hasznosuló – többletigényt támogat. – A költségnövekmény indokoltságának az alátámasztása egyébként sem a megyei önkormányzat dolga, annak megvan a maga kincstári és szakértői menete. De figyelembe kell venni, hogy a pályázatok beadása, és a megvalósulása között olykor sok idő telik el, ami a beruházási költségek drágulásával is együtt jár. Lesznek is még extrém igények, és megyének nem szabad forrásvesztést okozó döntést hoznia, veszélyeztetve a projektek megvalósulását – fogalmazott a közgyűlés elnöke, amit 17 igen szavazat és két tartózkodás követett.

A továbbiakban esett még a szó a megye határszakaszain tapasztalható határátlépés lassúságáról, nehézségeiről, ami mára tarthatatlanná vált. A határátlépés meggyorsítása és a várakozási idő csökkentése érdekében a megye a felterjesztési jogával kíván élni, ami egybecsengett a közgyűlési tagok érdekeivel is, legfeljebb a pontosabb szövegezésre tettek néhány praktikus javaslatot.

A közgyűlés a továbbiakban zárt ülésen folytatta a munkáját, illetve elhangzott, hogy a következő, méghozzá kihelyezett ülést szeptember 26-án tartják Tuzséron.

MJ

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában