Fehérgyarmat

2019.08.23. 17:30

Új épületben a járási hivatal

Fehérgyarmaton is adottak a színvonalas ügyintézéshez szükséges feltételek.

Szinte napra pontosan egy évvel azután, hogy letették az alapkövét, ünnepélyes átadásra érkezett meghívó Fehérgyarmatra, ahol elkészült a járási hivatal új, korszerű, teljesen akadálymentesített épülete.

– A járási hivatalokban, kormányablakokban dolgozók feladata a legfontosabb, mert ők az állam arcai. Amikor valaki itt intézi az ügyeit, akkor szembesül azzal, hogy az állam miként működik. A problémamegoldó készség, képesség, hajlandóság és az, hogy segíteni akarunk-e annak, aki ügyet intéz, önmagában meghatározza a közigazgatás működését – mutatott rá köszöntőjében a hivatalok fontosságára Gulyás Gergely. A Miniszterelnökséget vezető miniszter az átadáson hangsúlyozta: a kormánytisztviselők hozzáállása kulcsfontosságú, kritérium, hogy az példa- és mintaadó legyen, mert egyszerre szolgálják az államot és az állampolgárokat.

– Nagyon régen vártuk ezt a napot – mondta Karaova Magdolna, a Fehérgyarmati Járási Hivatal vezetője a csaknem 600 négyzetméteres, egyszintes, 356 millió forintból elkészült, akadálymentesített, korszerű ügyfélhívó rendszerrel is felszerelt hivatali épület csütörtöki átadási ünnepségén. Ez azt is jelenti, hogy a hosszú évek óta tartó társbérlet megszűnik, és már nem a polgármesteri hivatalban fogadják az ügyfeleket.

Ügyfélbarát hivatal

– Hivatalunk 50 település közel 40 ezer lakosát szolgálja ki, segíti az ügyeik intézését, amit így egy modern munkahelyen, méltó körülmények között tudunk megtenni. Arra esküdtünk fel, hogy az állampolgárokat szolgáljuk – tért ki feladatukra a hivatalvezető, aki megemlékezett Kozma Péter néhai kormánymegbízottról is, aki elindította a hivatal építésének tervezését. Karaova Magdolna a munkatársai nevében is ígéretet tett arra, hogy a legjobb tudásukkal és alázattal végzik a munkájukat, segítik a hozzájuk érkező ügyfeleket, hogy a közigazgatással kapcsolatos ügyüket gyorsan intézhessék.

– A közigazgatás átalakítására szükség volt, a járási hivatalok működése sikertörténet – mondta dr. Péter Csaba, Fehérgyarmat polgármestere, aki megköszönte a több évig tartó jó szomszédságot, s azt, hogy mindig számíthatott egymásra a két hivatal, kölcsönösen segítették egymás munkáját.

Román István kormánymegbízott, a megyei kormányhivatal vezetője néhány számadattal érzékeltette, miért fontos ez az ünnepség.

– A kormányhivatalba egy év alatt a kormányablakokon keresztül 800 ezer ügy érkezik, ugyanakkor az állampolgárok várakozási ideje nem haladja meg a 30 percet. Az idén augusztusig 500 ezer ügyfél kereste fel hivatalunkat és 1,3 millió döntés született meg. Munkatársaink éves szinten 2,2 millió munkakilométert futnak a megyében, ezzel 55-ször kerülhetnék meg a Földet a 100-nál is több járműből álló hivatali flottával – sorolta a kormánymegbízott, és hangsúlyozta: teszik ezt annak érdekében, hogy többek között minden településen működtessék az ügysegédi rendszert, hogy biztonságban tudhassák az élelmiszer-ellátást, gondoskodjanak természeti és épített kincseink védelméről.

– Felelősségteljes munkánk van a megye gazdaságának fejlesztésében is, ahogy abban is, hogy 10 ezer ember elhelyezkedéséhez járultunk hozzá az idén – említette Román István, és a legújabb családvédelmi akciótervvel kapcsolatban megjegyezte: több mint hatezren érdeklődtek a babaváró támogatás, a csok vagy a nagycsaládosok autóvásárlási programja iránt. Feladatainknak már itt, Fehérgyarmaton is jobb körülmények között tudunk eleget tenni, nem csoda tehát az örömünk – mondta.

Dr. Tilki Attila a térség országgyűlési képviselőjeként, a város egykori polgármestereként a járási hivatal fontosságát emelte ki, ahol az állampolgárokat nagy szakértelemmel, immár méltó épületben fogadhatják a tisztviselők és tehetnek meg mindent azért, hogy az ügyeket gyorsan tudják elintézni.

Ügyintézés magas színvonalon

Gulyás Gergely, hangsúlyozva a kormánytisztviselők munkájának fontosságát, rövid idő­utazást is tett, amikor fel­idézte: a kormány egy évtizede döntött arról, hogy a közigazgatás átalakítására szükség van, az önkormányzati és állami hatásköröket el kell választani.

– Azt is egyértelművé tettük, hogy az ügyek legnagyobb részét egy helyen, egy ablaknál kell az állampolgároknak elintézniük. Ez egy fontos új lépés volt, s összehasonlíthatatlanul magasabb színvonalon képes ma a magyar állam a közigazgatási feladatait ellátni, mint akkor – fogalmazott a Miniszterelnökséget vezető miniszter, és hozzátette: az infrastrukturális fejlesztésekhez szükséges forrásokat az állam biztosította, ezért lehet ilyen példás gyorsasággal megépíteni többek között a Fehérgyarmati Járási Hivatal új épületét.

– Az itt dolgozók feladata és felelőssége az, hogy aki ide bejön, az elégedetten távozzon. Azt tapasztalja, hogy valóban segíteni akarnak neki, és azt lássa, hogy a magyar állam a lehetőségek szerin a leggyorsabban intézi az ügyeit – mondta a miniszter, és kitért arra is, hogy a szatmári térségben pluszfeladatot jelentenek az ügyintézőknek a honosítási ügyek, amelyeket példamutatóan látnak el.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában