Kelet-retro

2019.08.04. 08:00

Vérnarancs, kivi, mangó – üdítők Nyíregyházáról

Előkaptuk a 70 és 30 évvel ezelőtti Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

1949. augusztus 4., csütörtök

Nincs többé „nagyságos asszony” megszólítás a nagykállói boltban

Az elmúlt héten értekezletet tartottak a nagykállói földműves-szövetkezet igazgatósági, felügyelőbizottsági tagjai és a szövetkezet dolgozói. Az értekezleten többek közt ismertették a szövetkezet augusztusi tervét. A tervben elhatározták, hogy egyszer s mindenkorra kitörölik a nagykállói földműves-szövetkezet szótárából az „úr”, „kisasszony” és „nagyságos asszony” megszólítást. A szövetkezet dolgozóinak megszólítása a jövőben „kartárs”. Ugyanakkor a szövetkezeti boltból is száműzték a hajlongást, hajbókolást és „nagyságosasszonyozást”, mint ahogy arra a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete nemrégiben felhívta a figyelmet.

1989. augusztus 4., péntek

Üdítő műanyag flakonban Nyíregyházáról

A nyárinak nem igazán mondható időjárás az üdítőital-forgalmazásban is hullámzást produkál. A nyíregyházi Nyírkémia Vállalatnál azonban nem győznek eleget tenni a flakonos üdítőitalok megrendeléseinek. Másfél hónapja tart a próbaüzem – literes műanyag flakonban szénsavmentes narancs, vérnarancs, kivi és mangó ízű üdítőitalt „palackoznak”, és megyénken kívül Hajdú-Bihart, valamint Borsod-Abaúj-Zemplént látják el.

A fogadtatás nagyon kedvező, és meg tudnánk oldani az ország ellátását is, ha a Kemecsei Állami Gazdaság elegendő flakont gyártana. Érdekesség, hogy a Budapesti Szeszipari Vállalat Queen üdítője után az országban másodikként kezdett a flakonos üdítők előállításába a szabolcsi vállalat.

A Szipa-csatorna – vagy ahogy a helyiek nevezik, a Csaronda – felett átívelő hidat építik Csarodán. Októberig terelőúton közlekednek az autósok (1989. augusztus 4., péntek)
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában