Okoszebra

2019.09.19. 17:30

A villogó zebra nyíregyházi feltalálója

Az okoszebra csak okkal hívja fel a gépjárművezetők figyelmét a gyalogosokra.

Forrás: Dodó Ferenc

Idestova harminc esztendeje érkezett Magyarországra Eran Pearl, miután az izraeli fiatalembert felvették a Debreceni Orvostudományi Egyetemre. Okosodni akart, és aligha gondolhatott arra, hogy három évtizeddel később az okos­zebra feltalálójaként emlegetik a jelenleg Nyíregyházán élő üzletembert.

– A rendszerváltozás előtt, alatt érkeztem, és külföldiként hiányoltam néhány olyan dolgot, ami Izraelben alapvető, természetes dolognak számított. Ilyen volt az, hogy kevesen beszéltek angolul, a toalettpapír pedig olyan volt, mint a smirglipapír. Mégis maradtam, hiszen a legszebbet kaptam a magyar feleségem személyében – mondta Eran Pearl, a Pearl Enterprises Kft. ügyvezetője. Noha az orvosi tanulmányait Debrecenben kezdte, Izraelben fejezte be.

Két otthona van

– Már az ötödik évfolyamon rájöttem, hogy szép és jó ez a szakma, de nem tudok orvosként úgy tevékenykedni, ahogyan azt elképzeltem. Ezért a tanulmányok befejeztével már az államvizsgát sem tettem le. Üzletemberként jöttem vissza Magyarországra.

– Hazudnék, ha azt mondanám, hogy meg sem fordult a fejemben a költözés. Azonban itt él a családom, itt van a cégem, itt van mindenem. Szerencsés vagyok abból a szempontból, hogy elmondhatom: két otthonom van. Ha Izraelbe megyek, olyankor otthonról megyek haza, illetve fordítva. Sajnos, a szüleim már nem élnek. A kint élő testvéreimmel, családtagjaimmal, rokonokkal, barátokkal napi kapcsolatban vagyunk. Amikor az időnk, elfoglaltságunk megengedi, meglátogatjuk egymást.

A Pearl Enterprises Kft. több tevékenységet folytat a megújuló energiaforrásoktól az építőipari generálkivitelezéseken át a közlekedésbiztonsági rendszerekig, melyek egy részét képezi az okos­zebra.

– Észrevettem, hogy egyre több kerékpárút épül Magyarországon közvilágítás nélkül. Izraeli tapasztalataim alapján tudtam, hogy ez megoldható egy viszonylag egyszerű megoldással. Az útburkolatba süllyesztett speciális szolárprizmák sötétedéskor automatikusan világítani kezdenek. Ezáltal fénnyel tudjuk jelölni a kerékpárutat, és biztonságosabbá válik a közlekedés sötétben. Ám ez csak terv, ami sajnos nem valósult meg, de nem adjuk fel.

– Az okoszebra azért született meg, mert úgy éreztem, hogy nem elég hatékony a gyalogos-átkelőhelyeknél található figyelmeztetés. Mindannyian tudjuk, hogy hol vannak a felfestett átkelőhelyek.

Felhívja a figyelmet

– Naponta többször is átautózunk rajtuk, ezért kevésbé figyelünk a zebránál. És akkor még nem beszéltünk a rossz látási viszonyokról, ami életveszélyes is lehet. Ezért van szükség olyan figyelmeztető rendszerre, mint az okoszebra, ami csak okkal hívja fel a gépjárművezetők figyelmét a gyalogosokra.

– Több mint 70 kivitelezésen vagyunk már túl, ízelítőül íme néhány település: Nyíregyháza, Debrecen, Tiszaújváros, Dunakeszi, Dunaújváros, Miskolc, Zalaegerszeg, Kaposvár, Pécs, Tapolca, Verőce, Alsózsolca, Baj, Gödöllő, Dunaharaszti, Kecskemét, Orosháza, Nagymaros, Mórahalom, és több Balaton környéki településen telepítettünk már SafeCross rendszereket.

A visszajelzések nagyon pozitívak a gyalogosok és a gépjárművezetők részéről. Időre van szükség, hogy megszokják a közlekedés résztvevői. Azt hiányolom, hogy ahol telepítettük a rendszert, ott a megrendelők részéről nem volt előzetes tájékoztatás, figyelemfelhívás a leendő rendszer funkciójáról.

Eran Pearl nyolc esztendeje él Nyíregyházán.

– Szeretek itt lenni. Ha nem érezném jól magam a bőrömben, elköltöztem volna. Ha éppen nem okoszebrát adunk át, akkor a családommal vagyok, szeretek biciklizni, motorozni, utazni.

Ladányi Tóth Lajos

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában