Helyi közélet

2019.09.20. 07:26

Antik bútorok láthatók a járásbíróságon

– Az Országos Bírósági Hivatal (OBH) az idén is meghirdette a Ráth György bírósági történelem és hagyományápolás című pályázatot, amelyen sikeresen szerepelt a Nyíregyházi Törvényszék, így a Kisvárdai Járásbíróság rekonstrukciós tervének részeként több mint egymillió forint értékben antik hatású bútorokat restauráltak – mondta dr. Vadász Mihály, a törvényszék elnökhelyettese.

Megőrizni az utókornak

– A felújított bútorok több fél évszázada „szolgálják” a megye bíróságait – mondta Kapinné dr. Farkas Gyöngyi, a járásbíróság elnöke, s felidézte: három évtizeddel ezelőtt ezekkel a bútorokkal volt berendezve az az iroda, ahol letette a bírói esküjét. Emlékeztetett rá, amikor ezek a bútorok elkészültek, már akkor is különlegesek voltak, ezért fontos megőrizni az utókor számára is.

– A bírói kar a történelem során mindig helyesen ismerte fel a hagyományokon alapuló fejlődés hatékonyságát. A bírósági szervezet a XXI. században is akkor lehet sikeres, ha a hagyományaiból erőt merítve válaszol a modern idők kihívásaira – tolmácsolta az OBH elnökének szavait Bagossyné dr. Körtvélyesi Mária, a Ráth György-pályázat koordinátora.

A rendezvényen jelen volt Kisvárda polgármestere, Leleszi Tibor is. A kiállításon részt vevők nemcsak a felújított bútorokat tekintették meg, hanem bepillantást nyertek a járásbíróság mindennapi életébe is. A restaurált bútorok tárlata szeptember 13-tól nyitva áll az érdeklődők előtt is a Kisvárdai Járásbíróság földszinti aulájában.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában