Kelet-retro

2019.09.11. 08:00

Az analfabétizmus felszámolásának négyéves szabolcsi terve

Előkaptuk a 70 évvel ezelőtti Kelet-Magyarországot, hogy nosztalgiázzunk egy kicsit.

1949. szeptember 11., vasárnap

200 dolgozó vett Népszuper rádiót egy hónap alatt Nyíregyházán

Nagy érdeklődés mutatkozik a nyíregyházi dolgozók körében az új rádiótípus, a Népszuper készülékek iránt. Nem csoda, hiszen az egészen ki fogyasztású Népszuper rádiók nagy hangerővel rendelkeznek és jó vételi lehetőséget biztosítanak. A jósága mellett az ára is megfelelő, hiszen mindössze 760 forintba kerül és 18 havi részletre adják a dolgozóknak, így havonként alig 40 forintot kell érte fizetni.

A Népszuper nagy keletjét mutatja ez az egyetlen adat: egy hónap alatt 200 rádiót adott el a nyíregyházi posta. Az ötéves tervben 500 ezer új típusú Népszuper kerül forgalomba, ami lehetővé teszi, hogy minden faluba, a legtöbb dolgozó házába elkerüljön a kultúrát hozó rádió.

Az analfabétizmus felszámolásának négyéves szabolcsi terve

A legszörnyűbb örökségek egyike, amelyet a múlt rendszer népelnyomó politikája hagyott ránk: az analfabétizmus. Szabolcs vármegye majdnem minden községében földesúri kastélyok tornyai emelkedtek, s nem lehet csodálkozni azon, hogy a vármegyében az analfabéták száma mintegy 30 ezer. A nyírbogdányi járásban, a Vay grófok volt birtokán a lakosság 15 százaléka analfabéta, Kótajban 4500 dolgozó közül 991 nem tud írni és olvasni.

Most a népszámlálás pontosan a felszínre hozta ezeknek a számát és adatait, s most majd nagyobb erővel lehet hozzákezdeni az írástudatlanság felszámolásához. Ennek az elvégzésére a szabolcsi szabadművelődési felügyelőség négyéves tervet dolgozott ki. Több mint 1000 tanfolyamot kell beindítani. Analfabéta-bizottságot szerveztek a tömegszervezetek és hivatalok kiküldötteiből. Eddig az MNDSz, a SzövOSz, a szülői munkaközösségek, a mezőgazdasági igazgatóság, a vármegyeháza és a tanfelügyelőség jelentkezett, de a továbbiakban bekapcsolnak minden egyes tömegszervezetet, hogy a négyesztendős tervet maradéktalanul végre lehessen hajtani, négy év elteltével ne legyen Szabolcsban egyetlen ember sem, aki ne tudna írni és olvasni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában