Eperjeske

2019.09.18. 16:03

Civil nap Eperjeskén

A lehető legmagasabb összeget fogják kialkudni Brüsszelben.

– A következő uniós programozásig meg kell vívni csatáinkat Brüsszelben, hogy a lehető legtöbb támogatást hozhassa el Magyarország. Az már látszik, hogy a 9 ezer milliárd forintos kerethez képes, – ennyit költhetett Magyarország 2020-ig – 16, de akár 25 százalékkal kevesebb forrás juthat hazánknak. Az a célunk, hogy maximum 16 százalékot alkudjunk ki – mondta Perényi Zsigmond, az Innovációs és Technológiai Minisztérium európai uniós fejlesztésekért felelős államtitkára Eperjeskén. A frissen kinevezett államtitkár civil napra volt hivatalos, ahol a következő uniós büdzsé előkészítéséről tartott előadást, illetve mérleget vont a lassan kifutó uniós költségvetés hazai fejlesztéseiről.

Elmondta, hogy a következő időszak nehéz lesz, az uniós pénzelosztást mindenképp befolyásolni fogja a Brexit. Kérdéses, mi lesz az ismét emlegetett migráns kvótákkal, de leszögezte, a visegrádi országokkal összefogva nem fogják hagyni, hogy a V4-eknél tapasztalható gazdasági növekedés megtorpanjon, a lehetséges legmagasabb összegű támogatásra fognak igent nyomni. Szorgalmazni fogja a pályázati bürokrácia további csökkentését, ugyanis az a tapasztalat, hogy a pályázatok aláírástól a kivitelezésig sok idő telik el, eközben drágulnak a kivitelezési költségek, és a beruházás végösszege akár másfélszeresére is nőhet a tervezetthez képest, ezért meg kell vizsgálni a felesleges előírásokat, lépcsőket a rendszerben – mondta az államtitkár, s hozzátette: a következő 7 éves költségvetés tervezésénél prioritás marad a gazdaságélénkítés, a kis- és közepes vállalkozások támogatása, a közigazgatás hatékonyságának növelése.

– A lassan végéhez közeledő uniós költségvetési ciklusban Szabolcs-Szatmár-Bereg megye települései jól szerepeltek, a megye szembetűnően fejlődött. Vidéken elsősorban olyan beruházásokra pályáztak, amelyekre a lakosság valós igényt tartott, az adott helyen nagy szükség volt rájuk, s így jó helyre kerültek az uniós forintok – emelte ki dr. Tilki Attila országgyűlési képviselő. Pásztor Gábor polgármester ezt megerősítve elmondta, falujukban az orvosi rendelőt kellett rendbe tenni, és határszéli településként határmenti programokba kapcsolódhattak meg.

A 2020-ig tartó időszakról Seszták Oszkár, a megyei közgyűlés elnöke nyújtott átfogó képet. – A megyeszékhelyre 55 milliárd, a megyébe több mint 90 milliárd forint érkezett, amelyből az ipari parkok, közlekedés- és infrastruktúra fejlesztésre, óvodák és bölcsődék építésére, orvosi rendelők korszerűsítésére, a foglalkoztatási paktumokra, zöld város kialakítására is jutott, 3600 projektet nyert meg ez a térség, ez rendkívül jó szám. A ciklus kifutásáig további 5, 2 milliárd forint maradt bölcsődékre, a kisebb települések meg is ragadták a lehetőséget és benyújtották kérelmeiket – tette hozzá az elnök.

KO

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában