Mátészalka

2019.09.11. 17:56

Élet költözött az új falak közé

Az egykori romos óvoda helyén ma már egy modern járási hivatal magasodik.

– Az elmúlt időszakban hatalmas fejlődésen ment keresztül Mátészalka. Ez a település képes arra, hogy utat mutasson, amit már 1888-ban bebizonyított azzal, hogy New Yorkkal egy időben, Budapest előtt öt évvel itt gyulladt ki az országban elsőként az elektromos közvilágítás és az első villamosított lakóház is Mátészalkán volt. A város megmutatta, hogy a fejlődés motorja nem feltétlenül a fővárosban vagy Nyugat-Magyarországon van – mondta dr. Tuzson Bence közszolgálatért felelős államtitkát szerdán a Mátészalkai Járási Hivatal átadóünnepségén.

– Alig egy évvel ezelőtt letettünk itt egy alapkövet, melynek helyén ma az új Mátészalkai Járási Hivatal épülete magasodik. Az utóbbi időszakban 12 milliárd forintból valósulhattak meg itt beruházások, ehhez azonban az állami segítségen túl az kellett, hogy a település vezetőinek és lakóinak is legyenek tervei, jövőbe mutató elképzelései. Mátészalkán példaértékű a közösségi összefogás, méltó arra, hogy a célt, amit országosan is megfogalmaztunk, követni tudja, sőt annak az élére álljon, hiszen mindannyian azért dolgozunk, hogy hazánk Európa egyik legélhetőbb országává váljon.

– Ahhoz, hogy ezt elérjük, három területen van szükség további előrelépésre. Az egyik a gazdaság – amiben Mátészalka élen jár, hiszen nem sok olyan település van a világon, ahol négy optikai világcég egyszerre van jelen –, mert csak egy gazdaságilag erős ország tud a saját lábán megállni; a második a kultúra, amiben a város szintén kiemelkedő, a harmadik pedig a család. Segíteni kell a magyar családokat, támogatni a gyermekvállalást, hiszen mit sem ér az erős gazdaság és a színes kulturális élet, ha nem vagyunk képesek saját magunkat megtartani. Csak az az ország erős, amelyben erős családok élnek – mutatott rá dr. Tuzson Bence.

Óriási a feladat

Román István megyei kormánymegbízott a Mátészalkai Járási Hivatal átadóünnepségén elmondta: mindig nagy izgalom egy új házba beköltözni, s náluk sincs ez másként.

– Sokan csak azt látják, milyen szép és modern ez az épület, én azonban szeretnék köszönetet mondani azoknak, akik az elmúlt időszakban lehetővé tették, hogy ma ünnepelhessünk. A megyei kormányhivatal kormányablakai évente több mint 800 ezer ügyfelet fogadnak, kollégáinknak pedig 1,3 millió döntést kell meghozniuk a különböző ügyekben, melyekkel hozzánk fordulnak. Óriási tehát a feladat, amivel meg kell birkóznunk, mi a magunk részéről igyekszünk hatékonyan végezni a munkánkat, emellett a megye gazdasági szereplőivel együttműködve mindent megteszünk azért, hogy a fejlesztésekhez és beruházásokhoz hozzájáruljunk. A tavaszi foglalkoztatási fórumok során Szabolcs-Szatmár-Bereg minden járásába eljutottunk, több száz munkáltatóval találkoztunk, s a rendezvények eredményeként több mint 10 500-an helyezkedtek el a kormányhivatal segítségével. A megyében jelenleg 142 kiemelt jelentőségű kormányzati beruházás van folyamatban – és ide sorolnám a vidékfejlesztési program kezelését is –, ezek megvalósításában kiemelt szerep jut a kormányhivatalnak.

Méltó helyet találtak

– Egykor ez egy óvoda volt itt, a település szívében, ahonnan 2007-ben kiköltözött az élet. Voltak vele terveink, kialakítottunk egy koncepciót, aztán jött egy másik, ami az önkormányzatnak sokkal jobban tetszett. Azzal keresett meg minket Román István kormánymegbízott, hogy ha méltó helyet találnák, épülhetne a városban egy új járási hivatal, ahol a térségben élők XXI. századi körülmények között intézhetnék az ügyeiket. A régi óvoda területe ennek éppen megfelelt, az elkészült hivatalra pedig mindenki büszke lehet – jelentette ki dr. Hanusi Péter. A város polgármestere megjegyezte: Mátészalkán soha annyi fejlesztés nem volt, mint az elmúlt években.

– Nagyon sokat építkezünk, de a legfontosabb az, hogy a közösség is fejlődik. Vannak kiemelt projektjeink, megvalósításra váró terveink, de ezek mindig a városban és a járás huszonhat településén élőket szolgálják – ahogy az elkészült hivatal is. Mahatma Gandhi azt mondta, hogy a saját önbecsülésünk felé vezető legrövidebb út az, hogy ha mások szolgálatában elveszünk. Ezt kérjük az itt dolgozóktól is.

Kovács Sándor országgyűlési képviselő elárulta: az egyik szeme sír, a másik nevet. S hogy miért?

– A hozzám tartozó negyvennégy település fejlődéséért próbálok a lehetőségeimhez mérten, de szívemből, lelkemből lobbizni. Hatalmas öröm, hogy Mátészalkán elkészült egy modern járási hivatal, ám a hiányosságokról és jövőbeni feladatokról sem szabad megfeledkeznünk, többek arról, hogy a város főterét még rendbe kell tennünk, hiszen ezzel tartozunk az itt élőknek. Kívánom, hogy mindenki, aki betér a hivatalba, néhány percen belül és egyetlen ablaknál intézze el az összes ügyét.

– Fogadalmat teszünk, hogy alázattal fogjuk végezni a munkánkat. Egyrészt azért, mert mi, szatmáriak ilyenek vagyunk, másrészt mert szeretjük az itt élő embereket, a városunkat, a megyénket és a járásunkat. Jelképes kulcsot nem adok át, hisz mindenki előtt nyitja áll az ajtó, bárki bejöhet, szeretettel fogjuk fogadni, és nemcsak azért, mert ez a feladatunk, hanem mert mi, szatmáriak ilyenek vagyunk – mondta Fülöp István, a Mátészalkai Járási Hivatal vezetője.

Az ünnepélyes szalagvágás után a történelmi egyházak képviselői megáldották az intézményt.

KM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a szon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában